Rico Engelbarts
02/02/2019 19:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2019 19:06

Nog geen overeenstemming binnen Ethereum omtrent mining-algoritme upgrade

icon-altcoins
Altcoin nieuws
nog_geen_overeenstemming_binnen_ethereum_omtrent_mining-algoritme_upgrade

Al langere tijd is het ontwikkelaarsteam van Ethereum bezig met een upgrade voor het mining-algoritme. Een upgrade van het bestaande algoritme zou ASIC miners minder effectief maken voor het minen op de Ethereum-blockchain, waardoor er een hogere mate van decentralisatie ontstaat.
Aangezien ASIC miners vele malen beter zijn in het uitvoeren van de berekeningen om een block te minen, ligt vrijwel de meeste rekenkracht bij zogenaamde ASIC miners. Het gevolg is dat de rekenkracht niet goed verspreid is tussen GPU en ASIC miners, waardoor miners die consumentvriendelijkere technologie gebruiken, zoals GPU’s minder kans maken om een block te minen.
Hierdoor is er geen ultieme vorm van decentralisatie mogelijk, omdat GPU miners minder kans hebben om een block te minen. ASIC miners hebben daardoor relatief veel macht. Met de ProgPow-upgrade willen de ontwikkelaars van Ethereum onder andere GPU miners effectiever maken.
Tijdens een meeting spraken sommige ontwikkelaars zich positief uit over de upgrade, die als hard fork zal worden doorgevoerd. Maar ontwikkelaars zoals Hudson Jameson willen de beslissing om de hard fork door te voeren niet te snel maken. Volgens hem zou er namelijk niet genoeg duidelijkheid zijn over welke impact het precies zal hebben:

Dus, ik denk persoonlijk dat een derde partij, zo neutraal mogelijk, een aantal van de claims van ProgPow moet onderzoeken. Zo kunnen we een punt bereiken waarop we kunnen zeggen ‘dit zal werken en dit is waarom het zal werken,’ dat zal veel helpen bij het maken van deze beslissing.

De grootste weerstand lijkt uit de Ethereum community te komen. Zo zijn er zorgen over de veiligheid van de blockchain zodra ASIC miners minder kracht krijgen. Het zou dan namelijk makkelijker worden om een 51% aanval uit te voeren. Ook zou het kunnen leiden tot een splitsing van het netwerk, waarmee de blockchain wordt opgesplitst en er twee nieuwe cryptocurrencies ontstaan. Dit gebeurt wanneer een groep binnen de community het niet eens is met de upgrade en daarom afsplitst van de hoofd-blockchain.
Het is nog niets precies duidelijk wanneer de beslissing gemaakt zal gaan worden. Eerst moet er een audit uitgevoerd worden door een derde partij waardoor er meer duidelijkheid omtrent de impact van de upgrade zal ontstaan. Wel is het de bedoeling dat de upgrade van het algoritme nog voor de Istanbul hard fork moet worden doorgevoerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie