Ivo Melchers Ivo Melchers
06/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2023 10:04

Online crypto fraude: 2 senioren verliezen meer dan een miljoen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
XRP houders doelwit nieuwe scam via neppe Ripple en Binance websites

Foto: Edaccor/Shutterstock

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Oplettendheid is binnen de wereld van crypto een belangrijke vereiste, aangezien er veel manieren zijn waarop je opgelicht kan worden. Het doen van je eigen onderzoek en je gezond verstand gebruiken zijn basisprincipes die je dan ook veel problemen kunnen voorkomen. Onlangs kon je bijvoorbeeld nog in het crypto nieuws lezen dat een Schotse vrouw een totaal van $190.000 aan crypto verloor doordat ze iets te goedgelovig was en de fondsen toevertrouwde aan de verkeerde persoon. Ditmaal is het weer raak en zijn twee senioren uit Hong Kong het slachtoffer.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto scam: zo werd er meer dan $1 miljoen buitgemaakt

De twee inwoners uit Hong verloren samen in totaal meer dan $1,2 miljoen (10 miljoen Hongkongse dollar) in twee afzonderlijke zaken.

In één geval werd een 66-jarige zakenvrouw opgelicht via WhatsApp. De oplichter deed zich voor als een crypto-expert en adviseerde haar om in Tether (USDT) te investeren met de belofte van substantiële opbrengsten.

Volgens politieonderzoeken gaf het slachtoffer haar persoonlijke gegevens aan de oplichters door een online formulier in te vullen wat volgens de ‘expert’ vereist was voor de uiteindelijke uitbetaling van de winst.

Om haar vertrouwen te winnen, gaven de oplichters haar in eerste instantie $9.500 (75.000 Hongkongse dollar) om vervolgens 590.000 USDT (4,6 miljoen Hongkongse dollar) te stelen.

Het andere slachtoffer was een 71-jarige man die $656.000 (5.150.000 Hongkongse dollar) verloor doordat het een nep-handelsplatform had gedownload om te investeren in Chinese aandelen. De persoon ontdekte dat hij was opgelicht toen hij geen toegang had tot het platform om zijn geld op te nemen.

Advertentie

Online fraude neemt toe

De politie in Hong Kong heeft aangegeven dat dit soort fraude steeds meer plaatsvindt. Het aantal gemelde gevallen van dit soort fraude is namelijk met maar liefst 92% gestegen in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor.

Hong Kong heeft inmiddels een applicatie gelanceerd genaamd ‘Scameter’ om gebruikers te helpen het risico op fraude te bepalen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie