Kevin Schijven Kevin Schijven
19/02/2021 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2021 14:14

Ripple (XRP) bazen beschuldigd van misleiding en marktmanipulatie in aanvulling op aanklacht

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple (XRP) bazen beschuldigd van misleiding en marktmanipulatie in aanvulling op aanklacht

Foto: rafapress/Shutterstock

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op 18 februari een aanvulling op de aanklacht tegen Ripple bij de rechtbank ingediend. In deze aanvulling richt de SEC zich vooral op de betrokkenheid van CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen.

“Vanaf ten minste 2013 tot nu hebben gedaagden meer dan 14,6 miljard eenheden van een digitale activaeffect genaamd ‘XRP’ verkocht, in ruil voor contant geld of een andere tegenprestatie ter waarde van meer dan $1,38 miljard USD, om de activiteiten van Ripple, Larsen en Garlinghouse te financieren.”

De SEC beschuldigt Ripple en de twee leidinggevenden van het schenden van de effectenwet, maar ook dat het bedrijf investeerders misleidde en de prijs van XRP manipuleerde door een “informatievacuüm” te creëren:

“Ripple creëerde een informatievacuüm zodat Ripple en de twee insiders die er de meeste controle over hadden, Larsen en Garlinghouse, XRP konden verkopen op een markt die alleen toegang had tot de informatie die verdachten wilden delen over Ripple en XRP.”

De aanvulling noemt enkele voorbeelden op waar volgens de SEC sprake zou zijn van manipulatie. Zo zouden er meerdere incidenten geweest zijn in 2015 en 2016 waarbij Larsen en Garlinghouse de verkoop van XRP hadden gepauzeerd omdat de prijs aan het zakken was.
Volgens de SEC bestaat deze “informatie asymmetrie,” of ongelijkheid, nog steeds waardoor Ripple en de beide heren XRP kunnen blijven verkopen met een “aanzienlijk risico voor investeerders.” Ripple advocaat Stuart Alderoty zegt:

“Zoals velen van jullie hebben gezien, heeft de SEC vandaag een aanvullende aanklacht ingediend. De enige juridische claim blijft: vormden bepaalde uitkeringen van XRP een investeringscontract? Het is teleurstellend dat de SEC hun aanklacht moest ‘repareren’ nadat ze jaren hadden gewacht het in de eerste plaats te dienen…”

Eerder deze week diende de SEC en Ripple een gezamenlijke brief in waaruit blijkt dat de twee partijen vooralsnog geen schikking willen treffen. Op 22 februari staat de eerste hoorzitting gepland, maar de zogeheten discovery period, of periode van bewijsvergaring, kan nog tot 16 augustus duren. Advocaten van Tetragon beschuldigde eerder vandaag nog Ripple van “het spelen van woordspelletjes.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie