Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
06/07/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/07/2023 06:00

Solana netwerk veert terug na dieptepunt door FTX crash

icon-altcoins
Altcoin nieuws
La red Solana repunta tras tocar fondo por la caída del FTX

Foto: Shutterstock/FellowNeko

Het Solana (SOL) netwerk moet nog altijd bijkomen van de FTX crash. In enkele dagen tijd verloor het project  70% van zijn waarde en bereikte het een dieptepunt van onder de $10. Ondertussen leeft het project weer wat op en steeg het aantal liquid stakers op het netwerk.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is liquid staking?

Als je je tokens inzet bij traditioneel staken zijn ze meestal vergrendeld en kun je ze niet verhandelen of overdragen totdat de stakingsperiode voorbij is. Dit kan beperkend zijn voor sommige gebruikers die hun crypto liever liquide houden, oftewel gemakkelijk verhandelbaar.

Daarom is liquid staking ontwikkeld. Het stelt gebruikers in staat om hun gestaakte tokens te blijven verhandelen of anderszins te gebruiken terwijl ze toch deelnemen aan het stakingsproces. 

Advertentie

$187 miljoen SOL in liquid staking protocollen

Het aantal SOL in liquid staking protocollen steeg met 91% ten opzichte van een jaar geleden. Er zijn verschillende protocollen waar gebruik van wordt gemaakt zoals Jito, Lido en de grootste speler op dit gebied, Marinade Finance. In totaal wordt er $187 miljoen SOL op liquide basis gestaked dat daarmee bijna 70% vertegenwoordigd van de total value locked (TVL) op het netwerk. 62% van dit aantal wordt op Marinade Finance ingezet. De aanzienlijke groei kan een aantal redenen hebben. Zo lijkt de populariteit van liquid staking van Solana’s grotere broer, Ethereum (ETH), aanstekelijk te werken. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vitalik neemt het op voor Solana

Eerder deze week nam Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, het op voor Solana. Hij uitte zijn kritiek op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de behandeling van het Solana netwerk. Recentelijk heeft het netwerk te lijden gehad onder rechtszaken tegen Binance en Coinbase. Volgens Buterin is dit onterecht, aangezien hij Solana ziet als een waardig project dat zo’n aanpak niet verdient. Hij betreurt het dat andere blockchain-projecten hierdoor mogelijk van crypto exchanges worden verwijderd. De Solana Foundation weerlegt de beweringen van de SEC en stelt dat hun token geen effect is, maar een robuust, open-source, community-gedreven software project.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie