Kevin Schijven Kevin Schijven
05/09/2022 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2022 13:04

Solana netwerkuitvallen zijn een “vloek”, geeft oprichter toe

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana netwerkuitvallen zijn een

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Het Solana (SOL) netwerk groeide hard in 2021, maar in 2022 heeft de cryptocurrency het een stuk moeilijker. Dat komt natuurlijk doordat alle koersen dit jaar zwaar onderuit zijn, maar Solana kampt daarnaast ook met uitval. De blockchain is in 2022 al vijf keer uitgevallen.

Anayoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, noemt het uitvallen dan ook het grootst struikelblok voor het netwerk. In een interview met Raoul Pal van Real Vision, noemt de medeoprichter het zelfs een “vloek:”

Yakovenko zegt dat de frequente problemen komen doordat het netwerk zo snel en goedkoop is in verhouding tot andere blockchains.

“Dat was, denk ik, onze vloek, maar het is omdat het netwerk zo goedkoop en snel is dat er genoeg gebruikers en applicaties zijn die dat aandrijven.”

Daardoor is Solana populair, maar maakt het ook een doelwit voor hackers. Zo viel Solana al uit door een grote denial-of-service, of DDoS, aanval.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana uitval in vergelijking met bitcoin

Toch zegt de oprichter dat ondanks alle uitvallen, het netwerk nooit is aangetast of gehackt. Hij benadrukt daarnaast dat elke blockchain zijn voor- en nadelen heeft.

Zo vertelt Yakovenko dat Bitcoin (BTC) in het verleden ook is uitgevallen, maar dit niet als zodanig bestempeld werd. Toen China het verbod op bitcoin mining invoerde, duurde het soms twee uur voordat blocks werden verwerkt terwijl dit normaliter 10 minuten hoort te duren.

Als dit met Solana gebeurt, dan wordt het gelijk bestempeld als gefaald, zegt de medeoprichter. Dat komt omdat Solana niet elke 10 minuten, maar elke 400 milliseconden transacties verwerkt.

“Als er twee uur tussen blocks in Solana zit, is het netwerk dood omdat het is ontworpen om elke 400 milliseconden een blok te maken.

Dit is onze grootste uitdaging, maar misschien wel een die ik graag heb, omdat deze uitdagingen het resultaat zijn van de gebruikers die wij op dagelijkse basis hebben.”

De BTC koers staat dit jaar al zo’n 70% in de min, maar voor SOL is dat zelfs 85%.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie