Tether bijna failliet, USDT nog nauwelijks gedekt, zegt WSJ

Aan de basis van de crypto-industrie ligt één bedrijf dat een controversiële maar invloedrijke achtergrond heeft: Tether. Dit bedrijf vormt volgens critici een erg zwakke ondergrond voor de dollar stablecoin USDT. The Wall Street Journal claimt dat Tether praktisch failliet is, en dat de crypto-markt daardoor op het randje van de afgrond staat.

USDT is crypto’s ruggengraat

De stablecoin uitgever verzorgt via USDT het overgrote deel van de liquiditeit in de markt, en daarmee indirect de prijzen van cryptocurrencies. Ondanks dat de marktwaarde van USDT de afgelopen maanden met ongeveer 20% is gedaald, is het nog steeds met enige afstand de grootste stablecoin.

In feite vormt USDT de ruggengraat van de gehele crypto-markt. Op veel exchanges kun met USDT andere cryptocurrencies aanschaffen. Zonder deze munt kun je op sommige handelsplatformen zelfs niets beginnen. Als USDT weg zou vallen als bron van liquiditeit, dan zouden de prijzen van veel tokens vrijwel direct kelderen.

Tether zwakker dan gedacht?

Maar The Wall Street Journal denkt dat de situatie erger is dan dat veel crypto-investeerders denken. Tether zou zelfs op het randje van een faillissement staan. Als het onderpand van USDT slechts 0,3% zou dalen, dan zou USDT al niet meer volledig gedekt zijn. Tether blijkt de afgelopen maanden in rap tempo veel risicovolle activa te hebben verkocht, waaronder bedrijfsobligaties.

Toch is dit volgens de zakenkrant bij lange na niet genoeg. Op het moment van schrijven heeft Tether zelf naar eigen zeggen 67,5 miljard dollar aan passiva, en 67,7 miljard dollar aan activa. Er is dus inderdaad heel weinig ruimte voor dalingen.

De afgelopen maanden was Tethers bestuur juist hard bezig om het vertrouwen in USDT te behouden, onder andere door iets transparanter te zijn in hoe de reserves van de token er precies uitzien. Die staan nu ook op zijn website. Het blijkt niet alleen bedrijfsobligaties te hebben, maar ook cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie