Thom Derks Thom Derks
13/11/2022 15:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2022 15:20

Wat maakt een crypto eigenlijk tot een shitcoin?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Wat maakt een crypto eigenlijk tot een shitcoin?

Foto: Zie Project/Shutterstock

Als je al wat langer in de crypto-industrie meeloopt, dan heb je ongetwijfeld weleens de term ‘shitcoin’ voorbij zien komen. De grote vraag is natuurlijk wanneer we te maken hebben met een shitcoin en wanneer niet. Het antwoord op die vraag is, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, voor iedereen anders.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Grote namen uit bitcoin en ethereum

Enkele grote namen uit de industrie zijn tijdens het Argentijnse LaBitConf 2022 in Buenos Aires met elkaar in discussie geraakt over dit onderwerp. Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin en bitcoiners Jimmy Song en Samsom Mow discussieerden op het podium over het drama dat zich momenteel ontvouwt bij FTX en de impact daarvan op de industrie.

Samson Mow, de voormalig Chief Strategy Officer van Blockstream, die nu de bitcoin (BTC) startup JAN3 leidt, zegt dat het probleem bij FTX ontstond nadat ze hun eigen shitcoin op de markt brachten. Hiermee refereert Mow naar de FTX Token (FTT), die momenteel compleet door het putje gaat.

Door die token op de balans van het bedrijf te behandelen als een asset die daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt, creëerde het beursplatform een probleem voor zichzelf. “De crux van het probleem zit in het feit dat ze een bedrijf bouwden op basis van een shitcoin”, aldus Mow.

Vitalik Buterin heeft uiteraard zijn eigen visie op de zaak. “Een shitcoin is een munt die shit is”, aldus een niet al te duidelijke Buterin. Later legde hij uit dat een project een shitcoin heeft als het op een model leunt dat fundamenteel ‘duivels’ is.

Advertentie

Wanneer is een crypto project decentraal?

Daarna ging de discussie over op het onderwerp decentralisatie. Volgens Vitalik Buterin is een project decentraal als het voor gemiddelde gebruikers mogelijk is om de code te verifiëren, waarmee er consensus bereikt kan worden over de karakteristieken van een protocol.

Jimmy Song, een bitcoiner, kijkt daar iets anders tegenaan. Volgens hem hangt decentralisatie ook af van de mate waarin andere controle over het project kunnen uitoefenen. Als een handjevol identificeerbare personen de mogelijkheid hebben om het protocol zomaar te veranderen, dan is een project volgens hem gecentraliseerd.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie