Dylan Laat Dylan Laat
05/10/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/10/2023 09:00

Zorgelijk: Solana krijgt overmatige subsidies van slechts 2 partijen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana ontwikkelaars prikken datum voor reperatie van cryptonetwerk

Foto: photo_gonzo/Shutterstock

Een uitvoerige analyse door arixon.eth suggereert een mogelijk wankele financiële structuur binnen de Solana blockchain. Dat zou komen door omvangrijke subsidies aan validators. De medeoprichter van Solana reageert.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ophef rondom Solana subsidies

Een recente onthulling van arixon.eth op X heeft aanzienlijke aandacht getrokken binnen de cryptowereld. De analyse stelt dat meer dan 90% van de Solana validators zwaar gesubsidieerd worden door de Solana Foundation en Alameda Research, de niet-meer-bestaande handelstak verbonden aan de failliete crypto exchange FTX.

De beweringen, gedeeld op 4 oktober, duiden op een “schokkend” niveau van subsidie, waarvan wordt gesuggereerd dat het “op lange termijn de SOL-prijzen zal schaden.”

https://twitter.com/arixoneth/status/1709272892540657738

“Het enige dat ze zoveel nodes hebben, komt omdat twee gecentraliseerde entiteiten node-operators gratis geld geven,” aldus arixon.eth.

Met een huidig aantal van 1.997 validators, ontvangen maar liefst 1.818 daarvan delegaties van zowel de Solana Foundation als Alameda Research.

Advertentie

Reactie en verdediging van Solana medeoprichter

In een reactie op de beschuldigingen benadrukte Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, dat ongeveer 2.000 validators, hun nodes en stemmingskeys het netwerk beveiligen, en niet hun respectieve SOL stake (inzet).

“2k nodes is accurate. De staat [van het netwerk, red.] wordt beveiligd door die 2k nodes en hun stemmingskeys, niet door de stake,” verklaart Yakovenko op X.

Hij legt de nadruk op het belang van online stemmen en de betekenis van hun stemmen. Aangezien alle validators gelijktijdig geldige blocks goedkeuren, zijn hun stemmen, en niet de stake die elk vasthoudt, van belang voor de netwerkbeveiliging en stabiliteit.

De bevindingen van arixon.eth suggereren echter dat als het niet voor de “zware” stimulans was, het aantal Solana nodes, validators, veel lager zou zijn. Het zwaar subsidiëren van nodes doet vragen oprijzen over de werkelijke decentralisatie van het netwerk en stelt de integriteit van de blockchain ter discussie.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat Solana, een van de concurrenten van Ethereum, een van de weinige cryptocurrencies is waar grote investeerders warm voor lopen. Beursfondsen gebaseerd op de altcoin zagen namelijk opnieuw een instroom.

Deel dit artikel
Dylan Laat

Dylan Laat is sinds augustus 2020 redacteur bij Crypto Insiders. Hij kwam in contact met Crypto Insiders via een platform voor freelancers. Met een achtergrond in informatietechnologie en financiën, en sinds 2019 actief in de cryptowereld, specialiseert hij zich in decentralisatie en crypto nieuws. Dylan begon samen met zijn vader met investeren in cryptocurrency en brengt nu zijn expertise en passie over naar een breder publiek.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie