Thom Derks Thom Derks
21/04/2024 15:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2024 16:35

Waarom het aankomende vrijdag spannend kan worden voor Bitcoin

Bitcoin-BTC
Analyses
Waarom het aankomende vrijdag spannend kan worden voor Bitcoin

Foto: slyellow/Shutterstock

Dit weekend staat voor bitcoin (BTC) natuurlijk in het teken van de vierjaarlijkse halving, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de digitale munt. Na deze halving is de jaarlijkse inflatie van bitcoin gedaald van 1,7% naar 0,85% en daarmee officieel lager dan die van goud.

Op dit moment zijn er echter andere zaken die zwaarder op de koers drukken en van groter belang zijn voor de korte termijn.

We hebben natuurlijk te maken met groeiende geopolitieke spanningen, met name in het Midden-Oosten, maar ook een stijgende inflatie in de VS waardoor de renteverlagingen steeds verder op de lange baan komen en de Japanse yen die zwaar in de problemen zit.

Voor komende week komt de focus mogelijk te liggen op die Japanse yen, waarbij met name aanstaande vrijdag weleens cruciaal kan zijn voor de bitcoin koers.

Wat is er aan de hand met de Japanse yen?

De Japanse yen verliest momenteel in rap tempo terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dat baart beleidsmakers in Japan zorgen. Voor komende vrijdag staat er een nieuw rentebesluit van de Japanse centrale bank op het programma en dat zou weleens voor vuurwerk kunnen zorgen.

Om de Japanse yen te steunen kan de centrale bank besluiten om de rente te verhogen, maar het heeft nog een wapen tot haar beschikking die mogelijk voor meer schade zorgt op de financiële markten.

Japan beschikt namelijk over biljoenen dollars aan Amerikaanse staatsobligaties. Die kunnen zij op de markt dumpen om daar vervolgens Japanse yen mee te kopen.

Mochten ze die Amerikaanse staatsobligaties op de markt dumpen, dan schieten de rentes omhoog. Door die hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties zullen investeerders het aantrekkelijker vinden om in die markt te stappen, ten koste van aandelen en bitcoin.

Zo kan het zijn dat een beslissing van de Japanse centrale bank de wereldwijde financiële markten richting een correctie duwt. Wat dat betreft wordt komende vrijdag mogelijk belangrijk voor de bitcoin koers.

Niet alleen vrijdag belangrijk is belangrijk voor bitcoin

Overigens wordt niet alleen vrijdag een belangrijke dag voor bitcoin volgende week. We krijgen namelijk ook een gigantische bak aan macro-economische data over de Europese- en de Amerikaanse economie.

Op dinsdag staan voor landen in de Eurozone de zogenoemde Manufacturing PMIs en de Services PMIs op het programma. Hetzelfde geldt voor Amerika.

Daaruit leren we meer over de gezondheid van de economieën in kwestie. Vooralsnog lijkt de Amerikaanse economie sterk, maar vergeet niet dat de rentes momenteel extreem hoog zijn. Mogelijk krijgen we een negatieve verrassing en staat de financiële wereld dinsdag al op zijn kop.

Verder spelen ook nog de geopolitieke spanningen een grote rol. Alles bij elkaar zitten we in een spannende periode met de financiële markten.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers.. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse.

Praat mee op Discord

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Achter bitcoins daling: economische tegenslagen en kansen op herstel
Waarom komende woensdag zeer belangrijk is voor de bitcoin koers
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Bitcoin experts verwachten een laatste dip voor nieuw hoogterecord
Bitcoin experts verwachten een laatste dip voor nieuw prijsrecord
Advertentie