Rico Engelbarts
25/06/2018 20:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2018 20:22

De Bahama’s lanceren door de staat gesteunde cryptocurrency, maar is het wel legitiem?

Nieuws

Naarmate Freeport, Grand Bahama, haar missie om de Silicon Valley van het Caribisch gebied te worden voortzet, door het 2018 Bahamas Blockchain and Cryptocurrency Conference te hosten, heeft de centrale bank van de Bahama’s plannen aangekondigd om een eigen cryptocurrency te testen.
Bahamaanse dollar gaat digitaal
Vicepremier en minister van Financiën, K. Peter Turnquest, maakte de aankondiging tijdens de conferentie toen hij zijn wens uitsprak dat Grand Bahama een digitale hub zou worden, waarbij hij zei dat “de productie van een moderne volledig digitale belastingdienst de juiste koers is voor dit tijdperk van bestuur.
De Bahama-archipel, gelegen in de Atlantische Oceaan, ten oosten van Florida, maakt gebruik van twee fiat-valuta’s: de Bahamaanse dollar en de Amerikaanse dollar (USD) worden tegelijkertijd gebruikt, maar gezien de Bahamaanse dollar gekoppeld is aan de waarde van de USD met een verhouding van 1:1, hebben de Bahama’s in werkelijkheid geen eigen valuta. Het creëren van een digitale currency kan ervoor zorgen dat een echte lokale dollar een afspiegeling kan zijn van de BNP van $9 miljard van het land.
Ontwikkelen van cryptocurrency zal bankdiensten voor iedereen brengen
Vicepremier Turnquest hoopt dat de ontwikkeling van een cryptocurrency twee grote bankproblemen in de Bahama’s kan oplossen. Omdat de Bahama’s bestaan uit vele kleine eilanden met een lage populatie, hebben veel haar inwoners beperkte toegang tot bankdiensten. Dit dwingt de bewoners van ver afgelegen eilanden om zware boottochten naar de belangrijkste eilanden te maken, soms met grote hoeveelheden cash, om hun bankzaken te doen.
Turnquest ziet het creëren van een cryptocurrency als een manier om een reeks bankdiensten aan alle bewoners van de Bahama’s te brengen en ook een oplossing voor een ander ernstig probleem in de populaire vakantiebestemming: corruptie. Het plan van Turnquest om blockchain-technologie naar de archipel te brengen om een einde te maken aan corruptie binnen het overheidsorgaan, was de reden tot zijn benoeming tot vicepremier en minister een jaar geleden. Hij zei:

Met behulp van technologie en enkele contactpunten kunnen we veel van het menselijke element elimineren dat corruptie mogelijk maakt, en dus als we het hebben over het aanvragen van overheidsdiensten, als we één toegangspoort hebben en alle verwerking achter de schermen gebeurt, of door elektronische gegevensuitwisseling, of door menselijke facilitatie, kunnen we dat punt, wat wij Bahamianen “je moet iemand fooi geven om service te krijgen” noemen, elimineren.

De Bahama’s sluiten zich aan bij een lange en groeiende lijst van landen die zich bezighouden met de ontwikkeling van cryptocurrencies, waaronder Ecuador, China, Senegal en Singapore. Sommige commentatoren op Reddit nemen aanstoot aan het gebruik van de term cryptocurrency om een door een centrale bank gecontroleerde digitale currency te beschrijven, omdat zulke currencies de kernkenmerken van Bitcoin, dat ontwikkeld is als een alternatief van door de staat gesteunde valuta, wegnemen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie