Rico Engelbarts
25/08/2018 11:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/08/2018 11:58

Belgische netbeheerder Elia gaat blockchain-technologie testen

Nieuws
belgische_netbeheerder_elia_gaat_blockchain_testen

Elia, een transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, kondigt in een persbericht op 23 augustus aan te gaan starten met een proefproject voor blockchain in de energiesector.
Samen met Actility, een IT-bedrijf, en Settlemint, een blockchain-specialist, gaat Elia onderzoeken of blockchain toepasbaar is als betaalsysteem in de sector.
Door de toename van hernieuwbare energieproductie en het verdwijnen van traditionele energiebronnen wordt, volgens Elia, het netbeheer steeds complexer. Hernieuwbare energie varieert constant en er is een vraag naar garantie van evenwicht tussen productie en verbruik. Om deze complexe en snelle transacties goed te regelen wil Elia kijken of blockchain-technologie uitkomst kan bieden.
Het zal onder andere gaan om het valideren van contracten tussen Elia en deelnemende partijen, registratie en validatie van meetgegevens en financiële transacties tussen de partijen. Elia wil hiervoor samen met Actility en Settlement een applicatie ontwikkelen die deze decentrale flexibiliteit kan beheren via blockchain. De applicatie zal gebaseerd zijn op blockchain-technologie die ontwikkeld is door de Energy Web Foundation, waarvan Elia mede-oprichter is.
Elia geeft verder aan dat in de test veel simulaties uitgevoerd gaan worden om de werking, maar ook beperkingen, van blockchain in kaart te brengen. Hiermee kan de netbeheerder nagaan of blockchain geschikt is om ingezet te worden als er op grote schaal gebruik gemaakt wordt van decentrale flexibiliteit en hoe blockchain processen kan versnellen, vereenvoudigen en transparanter kan maken.
Het proefproject gaat van start in september en zal drie maanden tijd in beslag nemen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie