Timo Bult Timo Bult
28/03/2020 07:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2020 07:19

Bitcoin hashrate is 45% gedaald, de op één na grootste daling ooit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin hashrate is 45% gedaald, de op één na grootste daling ooit

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De hashrate van Bitcoin maakte een flinke beweging naar beneden van 45%. De grootstedaling van de hashrate die Bitcoin ooit meemaakte was in 2011. 

Kleine miners besloten te stoppen omdat de kosten te hoog werden om nog rendabel bitcoins (BTC) te minen. De dalende koers van bitcoin (BTC) en de huidige economische crisis houden miners en investeerders in hun greep. De meeste miners betalen nu ongeveer $0,05 per kilowattuur en bereiken daarmee een minimale winst. 29 februari dit jaar bereikte de hashrate nog een all time high (ATH) van 136 EH/s, maar is sinds de beruchte ‘Black Thursday’ gezakt naar slechts 75 EH/s. De miners die na deze daling besloten te stoppen met minen hopen op een koersstijging van bitcoin zodat ze opnieuw kunnen beginnen met minen tegen een betere winstmarge.

Doordat veel miners zich terugtrekken is de moeilijkheidsgraad waarmee gemined wordt flink omlaag gegaan. De moeilijkheidsgraad geeft in feite aan hoe veel moeite het kost om een hash te produceren. Afgelopen donderdag daalde deze moeilijkheidsgraad met ongeveer 15,5%.

De laatste keer dat zo’n drastische daling in moeilijkheidsgraad voor kwam was in december 2018, dit ging toen om 15%. In oktober 2011 ging het nog om een daling van 18%. De recente koersdaling kwam als een klap voor de miners die eigenlijk hoopten op een bull run. Je merkt onder de miners ook dat er een overstap gemaakt wordt naar Bitcoin Cash omdat beide blockchains een reductie in block rewards gaan krijgen de aankomende maand. Over 12 dagen zal de blockchain van Bitcoin Cash een halving ondergaan en Bitcoin over 48 dagen.

De kans dat de huidige “saaiheid” van de koers van bitcoin binnenkort over zal zijn lijkt Michiel, onze analist, groot. Welke kant de koers op gaat breken is momenteel nog relatief onduidelijk al lijken de bears de beste kaarten in handen te hebben. Benieuwd naar hoe Michiel de markt nu ziet? Lees dan verder in zijn net verschenen analyse!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie