Kevin Schijven Kevin Schijven
09/12/2021 14:30 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2021 14:30

1,2 miljoen Nederlanders hebben crypto, helft investeert minder dan €500

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
1,2 miljoen Nederlanders hebben crypto, helft investeert minder dan €500

Veel van de landen met de hoogste adoptiepercentages zijn minder welvarend. Bron: UNCTAD

Ipsos, in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), onderzocht onlangs het aantal cryptocurrency bezitters en hun attitudes in Nederland. Het onderzoeksrapport, gepubliceerd op 8 december, bevat enkele opvallende resultaten.

Het rapport is een combinatie van de resultaten uit twee onderzoeken. Het eerste onderzoek is de najaarsmeting van de consumentenmonitor. Daarin werden vragen over crypto gesteld aan 148 beleggers die naast traditionele investeringen ook crypto bezitten. Het tweede onderzoek is een afzonderlijk ad hoc onderzoek waarin dezelfde vragen werden gesteld aan 354 respondenten die crypto bezitten, maar geen andere beleggingen.

Bitcoin whales kopen de dip – ETF’s zien miljoeneninstroom ondanks prijsdaling
Bitcoin whales kopen de dip - ETF's zien miljoeneninstroom ondanks prijsdaling

1,18 miljoen crypto investeerders in Nederland

Het rapport meldt dat een op twaalf (8%) van Nederlanders boven 18 jaar oud crypto bezitten. Dat komt neer op ongeveer 1,18 miljoen cryptobezitters in Nederland. Iets meer dan de helft (51%) van de respondenten bezit naast crypto ook traditionele beleggingen als aandelen, fondsen en obligaties.

Over het algemeen bezitten jongvolwassenen, mannen en investeerders met een hoger inkomen relatief vaker crypto. 16% van jongvolwassenen bezit crypto volgens het onderzoek, dat is opvallend een heel stuk lager dan de 27% die onlangs in een onderzoek van Rabobank en NIBUD naar voren kwam. Zij gebruikten wel een veel grotere steekproef.

Advertentie

Bitcoin & Ethereum meest populaire crypto

Zoals te verwachten zijn bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), de twee crypto met verreweg de grootste marktkapitalisatie, ook de populairste crypto in Nederland. 66% van de respondenten bezit bitcoin en 50% ether. Daarna volgen cardano (ADA) met 36%, ripple (XRP) met 24% en dogecoin (DOGE) met 21%.

Ook litecoin (LTC), stellar (XLM), binance coin (BNB) en bitcoin cash (BCH) zijn populair. Een relatief grote groep (19%) geeft aan dat zij in andere crypto investeren die niet op de lijst stonden. Volgens het rapport werden verge (VGX), vechain (VET) en polkadot (DOT) vaak benoemd.

Bijna helft heeft minder dan €500 geïnvesteerd

Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders over het algemeen (nog) niet groots in crypto investeren. 42% heeft namelijk minder dan €500 in crypto gestoken en slechts 14% meer dan €5.000. Opvallend is dat van de groep die alleen crypto bezit, zelfs 56% minder dan €500 heeft geïnvesteerd, terwijl dit voor investeerders die ook traditionele beleggingen hebben 31% is.

We zien daarnaast dat de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar over het algemeen grotere bedragen investeert in crypto dan de categorie jongvolwassenen (18-34) en ouderen (55+). Volgens het rapport is een mogelijke verklaring dat jongeren minder geld hebben om te investeren en ouderen wellicht minder vertrouwen in crypto hebben.

Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt
Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt

Verschil cryptobezitters & traditionele beleggers met crypto

Voor zowel Nederlanders die alleen crypto bezitten als investeerders die naast hun crypto ook traditionele beleggingen hebben, is “een gokje wagen” de grootste reden (54%) waarom zij in crypto investeren. Daarna volgt “weinig rente op spaarrekeningen” (42%).

Beleggers uit de tweede groep investeren vaker dan de pure crypto bezitters omdat zij in de achterliggende technologie geloven (41% vs. 20%), vanwege de spanning van het investeren (37% vs. 23%) of omdat zij verwachten snel winst te maken (25% vs. 16%.)

Ook werden de respondenten gevraagd hoe zij specifieke crypto kiezen. Voor beide groepen is “op aanraden van bekenden” met 37% de grootste factor. Dan volgt “de koersontwikkeling” met 32%. Crypto bezitters zonder andere beleggingen baseren hun keuze vaker op het advies van bekenden (46% vs. 27%) terwijl crypto bezitters die ook traditioneel beleggen vooral de achterliggende technologie als grootste factor zien.

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd

Eventuele gevolgen van een crash

Als de koersen compleet zouden instorten en men nog maar 10% van de inzet overhoudt, dan zou dit voor driekwart van de respondenten (76%) geen grote financiële gevolgen hebben. Voor 12% is dat wel het geval. Het is wellicht een teken dat de meeste investeerders toch vrij voorzichtig zijn met hun crypto.

We zien wel een duidelijke correlatie; hoe meer men investeert des te groter het risico is. Onder de respondenten die tot €500 hebben geïnvesteerd, zou maar 11% in de problemen komen bij een crash. Voor mensen die €5.000 of meer hebben geïnvesteerd, is dat maar liefst 31%.

Een instorting van de koersen wordt gezien als het grootste risico. Twee derde (68%) van de respondenten ziet een crash als een risico voor hun investering en 38% zelfs als een groot risico.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie