Kevin Schijven Kevin Schijven
20/07/2022 11:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2022 11:10

60% van energie in bitcoin mining komt nu uit groene stroom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Duurzame energie duwt Bitcoin naar groenere toekomst

Foto: Bogdan Irofte/Shutterstock

59,5% van de energie die gebruikt wordt voor bitcoin-mining komt inmiddels uit duurzame bronnen. Dat meldt de Bitcoin Mining Council in een nieuw kwartaalrapport, gepubliceerd door de bekende bitcoin (BTC) bull Michael Saylor:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin-mining energieverbruik

In het kwartaalrapport meldt de Bitcoin Mining Council dat het aandeel van groene stroom met 2% is gestegen in het afgelopen kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Het is met 6% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Dat betekent volgens de Bitcoin Mining Council dat het aandeel uit duurzame bronnen nu al vijf kwartalen, of 15 maanden, lang boven de 50% ligt.

Verder meldt het rapport dat het energieverbruik met ‘slechts’ 63% is gestegen terwijl de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk het afgelopen jaar met 137% is gestegen. Die enorme stijging van de hash rate komt voornamelijk doordat China vorige zomer nog een verbod op mining invoerde waardoor de hash rate een zware klap kreeg.

De Bitcoin Mining Council vergeleek het verbruik van bitcoin-mining met de totale CO2-uitstoot en concludeert dat het slechts verantwoordelijk is voor 0,09% van het wereldwijde totaal. Het energieverbruik komt op 0,15% van het wereldwijde totaal uit.

Advertentie

Veel kritiek op verbruik en cijfers

Hoe accuraat de cijfers zijn, is echter moeilijk te achterhalen. Het zijn namelijk de mining-bedrijven die zelf rapporteren. Het hoge energieverbruik van Bitcoin is al jaren een controversieel onderwerp, maar gaat ook gepaard met veel desinformatie.

De Nederlander Alex ‘Digiconomist’ de Vries betwist natuurlijk de resultaten:

“In tegenstelling tot enig onafhankelijk onderzoek, rapporteert de Bitcoin-mining industrie zelf een verrassend hoog aandeel van het gebruik van hernieuwbare energie. De bevinding is gebaseerd op een nieuwe benadering genaamd “trust me bro” en innoveert voornamelijk door geen serieuze ondersteunende gegevens te verstrekken.”

Echter heeft deze centrale bankier over de jaren heen ook veel kritiek ontvangen en staat er berucht om dat hij met cijfers sjoemelt, zoals onderzoeker Nic Carter vaker voor heeft gewaarschuwd. Wellicht dus een nog minder onafhankelijke en betrouwbare bron.

De discussie omtrent het verbruik van Bitcoin laaide weer op toen Tesla CEO Elon Musk plotseling zei dat Tesla geen BTC als betaalmiddel meer zou accepteren vanwege “mileuzorgen.” Musk zei destijds dat Tesla dit weer hervat zodra blijkt dat 50% of meer van uit duurzame bronnen komt. Hij is daar echter sindsdien nooit meer op teruggekomen. Wel werkt Tesla samen met Block en Blockstream aan een nieuwe mining-farm in Texas.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie