Erik Juffermans Erik Juffermans
27/02/2024 13:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2024 11:50

774.000 bitcoins weg na digitale ramp: een terugblik, 10 jaar na dato

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
774.000 bitcoins weg na digitale ramp: een terugblik, 10 jaar na dato

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Vandaag hebben crypto investeerders niets te klagen. De bitcoin koers gaat namelijk door het dak. Precies tien jaar geleden, op 25 februari 2014, was het echter een ander verhaal. Dat was een gitzwarte dag voor de bitcoin gemeenschap. Wat er die dag gebeurde werd zelfs het einde van bitcoin (BTC) genoemd. Wat gebeurde er tien jaar geleden precies?

In 2014 was de allergrootste crypto exchange Mt. Gox. Je hebt wellicht wel van de naam gehoord. Op 25 februari 2014 was Mt. Gox het middelpunt van een gigantische ramp. Nadat de exchange begin februari verdachte activiteiten had waargenomen in de digitale wallets, kwam het er op 25 februari achter dat tot wel 750 duizend BTC verloren waren gegaan. Toendertijd was dit ongeveer 6 procent van alle BTC in omloop.

Honderden bedrijven investeren miljarden in Bitcoin ETF’s
Honderden bedrijven investeren miljarden in Bitcoin ETF's

Wat is het Mt. Gox incident?

Destijds sprak de NOS zelfs over ‘het einde van Bitcoin’. Tien jaar later kunnen we met zekerheid zeggen dat het Mt. Gox drama niet het einde van Bitcoin was. Maar het was zonder twijfel een zware tik voor de Bitcoin gemeenschap en vooral voor exchanges.

Het toonde aan dat crypto beurzen niet waterdicht zijn en het vertrouwen in crypto exchanges liep een flinke deuk op. Zeker omdat Mt. Gox op zijn piek maar liefst 70 procent van al het crypto-handelsvolume voor zijn rekening nam.

Vandaag de dag is het vertrouwen in exchanges nog steeds niet onschendbaar. Denk bijvoorbeeld aan het fiasco omtrent de crypto beurs FTX niet al te lang geleden.

Met de Mt. Gox ramp werd het geluid om strengere crypto regulatie ook luider. Het incident zou namelijk hét bewijs zijn dat consumenten beter beschermd moesten worden. Tien jaar later hebben de meeste jurisdicties nog steeds geen duidelijk wetgevend raamwerk voor de crypto industrie.

Sinds de FTX ramp, waarbij ongeveer 10 miljard dollar aan klanttegoeden verloren gingen, zijn de stappen naar wetgevende duidelijkheid wereldwijd wel in een stroomversnelling gekomen.

Wie zat erachter de diefstal?

Maar hoe liep de ramp af voor Mt. Gox zelf? Hoewel de exchange nog 200.000 BTC boven water wist te krijgen kwam het de klap niet te boven en de exchange zag zich gedwongen een faillissement aan te vragen in april 2014.

Hoewel erg lang onduidelijk bleef wie er achter de diefstal zaten, bracht nieuwe informatie in juni 2023 aan het licht dat twee Russen, en onbekende samenzweerders, achter de diefstal zaten. Gek genoeg is het momenteel onbekend waar de twee Russen, Verner en Bilyuchenko, verblijven. 

Al met al blijft het Mt. Gox incident een rare situatie en vandaag de dag dreunen de effecten ervan nog altijd na in de crypto wereld. Ergens bevinden zich namelijk honderdduizenden BTC. Maar waar en in handen van wie? Dit is en blijft waarschijnlijk voor altijd een geheim.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie