Erik Juffermans Erik Juffermans
17/07/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2023 11:30

Aanstaande Bitcoin halving wordt zware test voor miners – JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

We schreven er de afgelopen week al vaker over, en de komende maanden zal deze frequentie enkel toenemen: de aanstaande Bitcoin halving. Elke vier jaar vindt de Bitcoin halving plaats en aankomende lente is het weer zo ver. Tijdens de halving zullen zogenaamde ‘block rewards’ gehalveerd worden voor miners. Voor veel investeerders kan de halving niet snel genoeg komen. De halving correspondeert namelijk vaak met een forse koersstijging voor bitcoin (BTC). Voor miners is dit echter een ander verhaal.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving wordt een stresstest

Vorige week schreven we dat op basis van de huidige data de helft van alle bitcoin miners de halving niet zal overleven. Dit heeft te maken met de stijgende kostprijs per geminede bitcoin. Een halvering van de beloningen per block houdt namelijk ook in dat het dubbel zoveel werk, tijd en energie kost om een bitcoin te minen.

Miners zitten elke vier jaar in dit parket tijdens de halving, maar ditmaal zijn de omstandigheden extra zwaar. De afgelopen bearmarkt was namelijk langer en zwaarder dan de voorafgaande. Ook elektriciteitsprijzen zijn historisch hoog. Daar komt nog eens een zeer zware concurrentie onder miners bovenop. Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan is de aanstaande Bitcoin halving een ‘stresstest’ voor de bitcoin miners.

“De aanstaande Bitcoin halving in april/mei 2024 kan een stresstest worden voor miners. Het zal de beloningen [per block] halveren van 6,25 naar 3,125 BTC. Dit betekent een daling van inkomsten voor miners, en tegelijkertijd verhoogt het de productiekosten. Als gevolg wordt de halving gezien als een positieve invloed op de prijs omdat de productiekosten als een bodem fungeren, maar het is een uitdaging voor miners.”

40 duizend dollar per BTC?

Volgens de analyse in het rapport van de bank kost het momenteel 20 duizend dollar om een bitcoin te minen. Dit is op basis van een gemiddelde globale elektriciteitsprijs van 0,05 dollar per kWh. Op basis van deze data kunnen we dus na de halving een Bitcoin waarde van minimaal 40 duizend dollar verwachten, mits de energiekosten constant blijven.

Maar er is ook goed nieuws voor BTC miners: de laatste maanden tonen institutionele investeerders namelijk meer interesse in de crypto mining industrie. Fondsen waaronder Galaxy Digital en Grayscale Investments investeerden al in de mining sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie