Rico Engelbarts
31/07/2018 19:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2018 19:40

Amerikaanse “Nobelprijswinnaar” Paul Krugman uit nogmaals kritiek op Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
amerikaanse_nobelprijswinaar_paul_krugman_laat_zich_kritisch_uit_over_bitcoin

De Amerikaanse econoom Paul Krugman heeft zich in zijn column in de New York Times kritisch uitgelaten over Bitcoin. Hij zei dat cryptocurrencies “het monetaire systeem 300 jaar terug in de tijd brengen”.
Krugman won in 2008 de prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel, beter bekend als de “Nobelprijs voor de Economie”, hoewel dat technisch gesproken niet juist is (Nobelprijzen worden conform het testament van Nobel alleen uitgereikt voor de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, literatuur en vrede).
De econoom heeft zich vaker zeer sceptisch uitgelaten over Bitcoin en heeft de cryptocurrency meermaals als “kwaadaardig” bestempeld. Zijn grote bezwaren tegen cryptocurrency zijn de transactiekosten en het gebrek aan tethering (ironisch door de token met dezelfde naam).
In zijn column beschrijft Krugman hoe de geschiedenis van geld langzaam verschoof van goud en zilver naar munten en bankbiljetten en nu naar creditcards en andere “digitale methoden”, die allemaal dienden om aankopen minder duur te maken.

Liefhebbers van cryptocurrency bejubelen het gebruik van de allernieuwste technologie om het monetaire systeem 300 jaar terug te brengen. Waarom zou je dat willen doen? Welk probleem lost het op? Ik wacht nog steeds op een duidelijk antwoord op die vraag.

Krugman merkt verder op dat in de toekomst, hoewel er misschien een “mogelijke balans” is waarin Bitcoin (als enige cryptocurrency) nog gebruikt zal worden, het alleen zal zijn voor “transacties op de zwarte markt en belastingontduiking”. Hij vervolgde:

Maar als die balans zou bestaan, zou dat vanaf hier moeilijk te bereiken zijn: zodra het droombeeld van een toekomst met blockchain in rook opgaat, zal de teleurstelling waarschijnlijk de hele zaak doen instorten.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie