Thom Derks Thom Derks
10/11/2023 17:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2023 16:45

Arbeidsmarkt VS verzwakt, recessie en problemen op komst voor bitcoin?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Arbeidsmarkt VS verzwakt, recessie en problemen op komst voor bitcoin?

Foto: Bordovski Yauheni/Shutterstock

De arbeidsmarkt van de Verenigde Staten bleef lange tijd sterk en solide, maar lijkt nu langzaam te bezwijken onder de druk van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. In de onderstaande grafiek is te zien hoe de arbeidsmarkt vanaf het moment van de eerste renteverhoging van maart 2022 begint te verzwakken en dat er mogelijk nog meer dalingen op komst zijn.

Wat betekent het verzwakken van de Amerikaanse arbeidsmarkt voor de bitcoin koers?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Recessie op komst in Amerika?

Op het moment van schrijven is de werkloosheid in de Verenigde Staten nog 3,9 procent en daarmee staat deze statistiek op een historisch laag niveau.

Dat zou echter snel kunnen veranderen als de groei van de banenmarkt op het huidige tempo blijft verzwakken.

Torsten Sløk van Apollo stelt om die reden de vraag hoe mensen die bullish zijn over risico-assets (bitcoin en aandelen) dat sentiment kunnen rijmen met de verwachtingen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt voor de komende drie maanden.

Is de rally die we momenteel voor bitcoin zien niet volledig gebaseerd op de hype omtrent de Spot Bitcoin ETF van BlackRock? En is die hype voldoende om de bitcoin koers te laten blijven stijgen, ondanks het feit dat de Amerikaanse economie mogelijk richting een moeilijke periode beweegt?

Dat zijn de vragen die voor de komende periode belangrijk zijn en die wederom zorgen voor een heel onzeker investeringsklimaat.

Advertentie

Onzeker klimaat: probleem voor bitcoin?

Dat onzekere investeringsklimaat is overigens met name iets wat op de meer korte termijn speelt. Als Amerika richting een recessie afglijdt, dan zal dat vooral op de korte termijn een pijnlijk scenario zijn voor de bitcoin koers.

Dat we mogelijk te maken krijgen met een recessie is te zien aan de bovenstaande grafiek van de Atlanta Federal Reserve, waarin we kunnen zien dat de groei van de lonen nu ook in een rechte lijn naar beneden beweegt; precies zoals we dat tijdens de vorige twee recessies zagen.

Wat dat betreft is het mogelijk dat bitcoin de komende maanden nog een slag omlaag maakt, om vervolgens de weg omhoog weer in te zetten zodra de Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen met renteverlagingen om de economie te stimuleren; en om de Amerikaanse overheid te redden van gigantisch hoge rentekosten op de staatsschuld.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie