Kevin Schijven Kevin Schijven
03/01/2023 20:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2023 20:30

Australië heeft nu eerste Bitcoin Lightning Network geldautomaat

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Australia ya tiene más cajeros automáticos de Bitcoin que toda Asia

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Australië heeft zijn eerste bitcoin (BTC) geldautomaat dat gebruik maakt van het Lightning Network. De bitcoin ATM, of BATM, werd op oudejaarsdag geïnstalleerd in het winkelcentrum van Coolangatta, blijkt uit het persbericht.

Rondje langs de crypto velden: Bitcoin & altcoins hard onderuit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ATM met Lightning Network functionaliteiten

Het Lightning Network is een zogenaamd layer-2 schalingsnetwerk voor snellere bitcoin transacties. De Bitcoin Lightning ATM werkt enigszins hetzelfde als een reguliere BTC geldautomaat, maar kan dus transacties vele malen sneller verwerken.

De meeste BTC geldautomaten moeten transacties bundelen om de kosten laag te houden. Deze Lightning versie doet dit automatisch en dat zorgt voor nog lagere transactiekosten.

Ook hoeven gebruikers niet langer te wachten tot de transactie afgerond is, wat even kan duren als deze eerst gebundeld moeten worden, maar ze worden direct afgehandeld.

Tot slot is het ook mogelijk om via Lightning Network satoshi’s, of sats, te versturen. Een satoshi komt overeen met 0,00000001 BTC.

Advertentie

Groei bitcoin ATM’s nam in 2020 af door bearmarkt

Of dit het gebruik van crypto ATM’s zal aansporen is nog maar de vraag. Alhoewel in de afgelopen jaren duizenden apparaten zijn geïnstalleerd, is naar verluidt het gebruik ervan nog altijd mager. Afgelopen jaar nam door de zware bearmarkt het aantal nieuwe apparaten voor het eerst ook sterk af.

Dat geldt niet voor Australië, dat afgelopen jaar juist een flinke toename zag. Volgens data van Coin ATM Radar staan inmiddels 225 BATM’s in het land. Drie landen staan daar nog boven: Spanje met 273, Canada met 2.650 en de Verenigde Staten met maar liefst 33.952 stuks. In Nederland staan er slechts 20.

Australië haalde vorig jaar El Salvador in, het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel omarmde. El Salvador installeerde in 2020 nog 200 apparaten om de bitcoin adoptie aan te sporen.

De allereerste bitcoin geldautomaat werd inmiddels al 8 jaar geleden geplaatst in Vancouver. In 2019 werd de eerste BTC Lightning ATM geïnstalleerd door Felix Weiss.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie