Ivo Melchers Ivo Melchers
12/10/2023 12:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2023 09:19

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan

Foto: ArDanMe/Shutterstock

Met de aankomende bitcoin (BTC) halving is er weer een belangrijke tijd aangebroken voor de bitcoin miners. Zij zijn namelijk degenen die direct de gevolgen ervaren van het belangrijke evenement dat geschreven staat in de code van Bitcoin. De productiekosten voor het minen van BTC zullen namelijk verdubbelen door de halving en dat gaat vanzelfsprekend niet zonder slag of stoot. Bankgigant JPMorgan denk dan ook dat veel miners hun koffers zullen pakken volgend jaar

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Daling Bitcoin rekenkracht

JPMorgan, een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke banken, heeft in een nieuw rapport een voorspelling gedaan over de mogelijke leegloop bij miners na de halving.

De halving, die voor april volgend jaar op de agenda staat, halveert de block reward van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Miners ontvangen deze beloning wanneer zij de strijd met de concurrentie hebben gewonnen en een nieuw transactieblok aan de blockchain toe mogen voegen.

Als gevolg van de halving halveert het aantal nieuwe in omloop gebrachte bitcoins, wat als positief gezien kan worden voor de bitcoin koers. Echter moeten de miners genoegen nemen met nog maar de helft in BTC-omzet. Hierdoor verdubbelen de kosten voor het minen van één BTC en zullen veel miners hun hoofd niet boven water kunnen houden.

JPMorgan verwacht dat de hashrate, ofwel de totale rekenkracht die miners tezamen inzetten, een daling van 20 procent zal ondergaan na de BTC halving:

‘’We schatten dat maar liefst 80 EH/s (of 20% van de netwerkhashrate) zou kunnen worden verwijderd bij de volgende halving doordat miner efficiënte hardware buiten gebruik wordt gesteld.’’

Simpel gezegd zullen de zwakste miners uitgeschakeld worden. Hierdoor zal de totale rekenkracht enkele tikken te verduren krijgen. Als gevolg zullen de overgebleven miners makkelijker nieuwe bitcoins kunnen delven.

Advertentie

Beursgenoteerde bitcoin miners

JPMorgan somt ook nog verschillende beursgenoteerde miningbedrijven op en wijst CleanSpark (CLSK) aan als de voorkeursoptie:

‘’Wij geloven dat CLSK, onze beste keuze, de beste balans biedt tussen schaalgrootte, groeipotentieel, energiekosten en relatieve waarde.’’

De investeringsfirma merkt op dat hoewel Marathon Digital de grootste operator is, zij ook de hoogste energiekosten en de laagste marges heeft.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie