Rico Engelbarts
04/09/2018 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/09/2018 19:15

Beleidsadviseur De Nederlandsche Bank: Bitcoin heeft laatste fase van financiële bubbel nooit bereikt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Uit een onderzoek van Joost van der Burgt, beleidsadviseur bij De Nederlandsche Bank (DNB), is gebleken dat er een samenhang is tussen de de prijsbewegingen van Bitcoin (BTC) en het aantal Google-zoekopdrachten naar de dominante cryptocurrency. Dat meldt de econoom aan CNCB via een telefonisch interview.
De correlatie tussen de zoekopdrachten met het trefwoord “Bitcoin” op Google en de prijs van BTC, wat volgens van der Burgt duidelijk aantoonbaar van mei 2017 tot februari dit jaar, daarna kon er geen duidelijke link meer gelegd worden tussen beide factoren. Over vorig jaar meldde hij het volgende tegen CNBC:

Telkens als Bitcoin in het nieuws was, of het nou positief of negatief was, ging de prijs dienovereenkomstig omhoog.

Het verband tussen de zoekopdrachten en de BTC-prijs was nagenoeg perfect tot december vorig jaar. Van der Burgt stelt dat het misschien geen toeval was dat dat ook het moment was dat de Bitcoin-futures geïntroduceerd werden:

Ik neem aan dat vanwege de introductie van de futures, de bubbel wellicht leeggelopen was voordat het op een niveau kwam waar het volledig zou knappen.

In het videootje dat CNBC bij het artikel over van der Burgt plaatste, wordt aan de hand van de 17e-eeuwse tulpenmanie uitgewijd over de vijf fases van een financiële bubbel: innovatie, optimisme, speculatie, euforie en paniek. Volgens van der Burgt voldeed Bitcoin aan de eerste vier fasen van, maar liep de bubbel leeg voordat de laatste fase, paniek, bereikt was:

Het was niet echt paniek, het was meer even schrikken

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie