Thom Derks Thom Derks
18/12/2022 10:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:56

Betrouwbare indicator toont bitcoin bodem, maar recessie ligt op de loer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Betrouwbare indicator toont bitcoin bodem, maar recessie ligt op de loer

Foto: viewimage / Shutterstock.com

Bitcoin (BTC) is een unieke asset op het financiële wereldtoneel. Dit komt omdat de transparante aard van de blockchain het mogelijk maakt om een heleboel informatie over de cryptomunt te verzamelen. We kunnen altijd zien hoeveel bitcoin er in omloop is en nog veel meer. Vandaag pakken we er een indicator bij die er in het verleden vaak in geslaagd is om een bodem te voorspellen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is de bitcoin bodem hier?

Het gaat om de Market Value to Realized Value (MVRV) van bitcoin. Deze indicator geeft een verhouding weer tussen de marktwaarde van bitcoin op basis van de huidige koers en de Realized Value, wat de gemiddelde koers is waartegen alle bitcoin voor het laatst van adres wisselden. Als je die getallen door elkaar deelt komt er een verhouding uit. Hoe hoger de huidige koers is ten opzichte van het gemiddelde, hoe hoger het getal.

Meestal zie je dat dit getal tijdens bullmarkten enorm oploopt. Op die momenten piekt deze verhouding logischerwijs. Als er nu plotseling één bitcoin voor 100.000 dollar verkoopt, terwijl de Realized Price op 20.000 dollar ligt, dan zou er een score van 5.0 op de borden staan.

In die zin kan het ons leren in hoeverre er sprake is van hype en wanneer we een mogelijke bodem kunnen verwachten. In het verleden vormde bitcoin de bodem als de score van deze indicator onder de 1.0 terechtkwam. Daar zitten we nu al even onder, maar de vraag is natuurlijk voor hoe lang.

Advertentie

De eerste recessie met bitcoin

Verder is het nog maar de vraag in hoeverre de data betrouwbaar is. Bitcoin gaat mogelijk voor het eerst in zijn levensloop een wereldwijde recessie in. Dat is het moment dat bitcoin zich moet bewijzen als store-of-value, als vluchthaven in onzekere tijden. Recessies zijn normaal gesproken de momenten waarop veel beleggers naar goud vluchten, maar nu is bitcoin daar als alternatief.

We gaan dus hoe dan ook een paar spannende maanden in voor bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen. Als er een recessie komt, dan is het nog maar de vraag hoe de projecten zich weten te houden. In principe kan dat op dit moment echt alle kanten opvallen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie