Timo Bult Timo Bult
28/07/2022 11:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2022 11:15

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben crypto, bitcoin de grootste

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: RaffMaster/Shutterstock

Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat er maar liefst 1,9 miljoen Nederlanders zijn die crypto in bezit hebben. Daarnaast blijkt dat dit aantal de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Maar welke cryptocurrency is het populairst onder de Nederlanders?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

1 miljoen nieuwe crypto Nederlanders

Het onderzoek werd gedaan onder meer dan 4.000 Nederlanders en probeert zo een representatief beeld te geven van de rest van Nederland. Zo blijkt dat 14% van de Nederlanders ouder dan 18 crypto bezit, wat neerkomt op 1,9 miljoen mensen.

Multiscope meldt dat er in vergelijking met zijn vorige peiling in 2018 ruim 1 miljoen nieuwe crypto-bezitters zijn bijgekomen. Dat is wellicht niet gek gezien de bitcoin (BTC) koers prestaties in de afgelopen jaren.

Verder blijkt dat vooral mannen interesse hebben in crypto; 70% van de 1,9 miljoen Nederlanders is namelijk man. De leeftijdscategorie waarin de meeste crypto-Nederlanders te vinden zijn, is 18 tot 34 jaar. Daarnaast is de gemiddelde crypto bezitter in Nederland vaker hoger opgeleid.

Bitcoin het populairst, cardano en XRP ook in het lijstje

Dan naar misschien wel het interessantste deel van het onderzoek. Welke cryptocurrency is nu het populairst onder Nederlanders? Het zal geen grote verrassing zijn dat bitcoin bovenaan dit lijstje staat. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders ouder dan 18 bezit BTC, ofwel 9% van de Nederlanders.

Op plek twee vinden we ethereum (ETH) met 6% en loopt het lijstje verder af met 5% voor cardano (ADA), en 3% voor zowel ripple (XRP) als dogecoin (DOGE).

Advertentie

Hoe Nederlanders bitcoin kopen

Multiscope deed daarnaast ook een aantal bevindingen betreft het geld wat Nederlanders gebruiken om crypto te kopen via bijvoorbeeld de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Ruim 63% van de crypto-bezitters gebruikt hiervoor geld afkomstig van zijn of haar betaalrekening en 41% gebruikt geld van de spaarrekening.

Vrouwen kiezen er volgens Multiscope vaker voor om crypto te kopen met hun spaargeld. Gelukkig gebruikt slechts 2% van de Nederlanders geleend geld voor hun crypto en bitcoin aankopen.

Een ander onderzoek, dat vorige week in het crypto nieuws verscheen, stelt dat er in 2030 mogelijk 1 miljard crypto bezitters wereldwijd kunnen zijn. Hierover lees je in dit artikel meer.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie