Simon Bosch Simon Bosch
09/11/2023 21:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2023 16:35

Bitcoin aanbod droogt op: ‘De komende maanden worden spannend’

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin aanbod droogt op: 'De komende maanden worden spannend'

Foto: neenawat khenyothaa/Shutterstock

In oktober leek de bitcoin koers weer verder te gaan dalen toen de hype rondom bitcoin spot-ETF’s langzaam maar zeker leek weg te ebben. Maar vier weken geleden kwam daar abrupt een einde aan. De resulterende koersstijging is volgens Glassnode ook zichtbaar in on-chain data.

Vodafone’s ambitieuze plannen: crypto-wallets koppelen aan SIM-kaarten
Vodafone's ambitieuze plannen: crypto-wallets koppelen aan SIM-kaarten

Bitcoin investeerders blijven bullish

In de nieuwste editie van The Week Onchain beschrijft Glassnode dat ‘long-term holders’ opnieuw een recordaantal BTC bezitten. Onder deze categorie vallen alle wallets die minimaal 155 dagen lang geen coins hebben verplaatst. Het bizarre is dat deze maatstaf al sinds begin 2021 gunstige data produceert. Hier en daar ontstaat een dip, maar verder gaat het om het ene record na het andere.

Ook de afgelopen paar weken is de verhouding tussen korte- en langetermijninvesteerders gestaag gestegen in het voordeel van laatstgenoemde. Eind september betrof het opnieuw een record, wat het vertrouwen van investeerders in bitcoin (BTC) bewees. Toen lag het niveau nog op iets meer dan 76%. Nu ligt het percentage al rond de 86%.

Het aantal coins dat op exchanges ligt zal dus ook zijn gedaald – de BTC die eerst onder ‘short-term holders’ viel is namelijk niet naar handelsplatformen verplaatst. Daardoor zijn ze in de tweede leeftijdsgroep terechtgekomen. Dit wordt ook gereflecteerd in de Activity-to-Vaulting Ratio (A2VR), die meet hoe graag investeerders hun coins verplaatsen. Deze maatstaf is sinds begin 2021 niet meer zo laag geweest.

Advertentie

Bitcoin koers in het groen, maar weinig liquiditeit

Er zijn grote verschillen in het soort investeerders. De grootste investeerders zet het on-chain analysebureau in de klasse met meer dan 10.000 BTC, de kleinste groep bezit minder dan 1 BTC. Sinds halverwege november zijn al deze zes groepen aan het bijkopen.

Glassnode bevestigt dat de liquiditeit op crypto exchanges ook erg laag is en lijkt op de situatie in 2016 en eind 2020. Dat komt met name door de langetermijndenkers, want de investeerders die minder ver vooruitkijken blijken hun coins wél naar exchanges te sturen. Na een dieptepunt in deze maatstaf eind oktober gaat dat zelfs met rap tempo.

Dit suggereert dat zij juist op het punt staan om te verkopen. Eind vorige week las je op Crypto Insiders dat het hoogste aantal bitcoin investeerders ooit winst maakt. Dit geldt dus ook voor kortetermijninvesteerders. De analisten van Glassnode concluderen hun update:

“Het Bitcoin-aanbod is historisch gezien krap, waarbij veel aanbodstatistieken die ‘coin-inactiviteit’ beschrijven, meerjarige en zelfs recordhoogten bereiken. […] Met de halving die in april wordt verwacht en het positieve momentum rond een spot-ETF in de VS, worden de komende maanden spannend voor Bitcoin-investeerders.”

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie