Kevin Schijven Kevin Schijven
27/04/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2022 15:15

Bitcoin adoptie El Salvador verloopt traag, slechts 20% gebruikt wallet

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: JOCA_PH/Shutterstock

In september 2021 werd El Salvador het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) een wettelijk betaalmiddel maakte. Dat betekent dat alle winkeliers in het land betalingen met BTC moeten aannemen.

De invoering van deze controversiële bitcoin wet ging gepaard met de lancering van een nieuwe wallet app door de Salvadoraanse regering: ‘Chivo.’ Echter wordt de wallet nauwelijks gebruikt, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER).

Het NBER hield een enquête begin dit jaar onder volwassenen uit 1.800 huishouden in El Salvador en publiceerde onlangs de resultaten in een rapport genaamd ‘Are Cryptocurrencies Currencies? Bitcoin as Legal Tender in El Salvador.’

Crypto ontbijt: Bitcoin, Ethereum, en Solana zetten nieuwe marktrecords
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Slechts 20% gebruikt Chivo na besteding van bitcoin

In het rapport meldt het NBER dat minder dan 60% van Salvadoranen überhaupt de Chivo wallet heeft gedownload, ondanks dat het komt met een gratis bonus van $30 aan bitcoins. Verder blijkt dat slechts 20% van Salvadoranen nog de wallet gebruikt nadat ze hun gratis BTC hebben gespendeerd.

Een van de doelen met Chivo was om het gemakkelijker en goedkoper te maken transacties vanuit het buitenland te accepteren. Echter blijkt dat dit nauwelijks gedaan wordt en het dat het aandeel van buitenlandse overboekingen in bitcoin zelfs op het laagste punt ligt sinds de lancering van Chivo.

Verder blijkt dat maar 20% van bedrijven ook daadwerkelijk bitcoin accepteert als betaalmiddel. Slechts 5% van alle verkoop wordt in bitcoin gedaan en 88% van bedrijven zet hun BTC gelijk om in dollars. Ze bewaren de BTC niet in hun Chivo wallet.

Ook meldt het onderzoek dat het gebruik van bitcoin in El Salvador geconcentreerd is onder jonge opgeleide mannen met een bankrekening terwijl het doel juist is om ook mensen buiten deze groep te bereiken. De reden voor de terughoudendheid heeft volgens het onderzoek te maken met een gebrek aan vertrouwen in bitcoin, het systeem en de overheid.

Tot slot meldt het NBER dat Chivo in 2022 nauwelijks nieuwe gebruikers ziet. Echter werd het onderzoek pas in februari uitgevoerd. En alhoewel de adoptie wellicht teleurstelt, is het nog zeer vroeg, en is de hele wereld momenteel terughoudend met crypto door de grote onzekerheid op alle financiële markten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie