Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
01/06/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 19:30

Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto is nu een ChatGPT bot

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto trading bots: Een blik in de toekomst van Bitcoin

Foto: kirill_makarov/Shutterstock

Twee artificial intelligence (AI) enthousiastelingen hebben een ChatGPT bot getraind om de bedenker van Bitcoin (BTC) na te bootsen. Het gaat om Pierre Corbin en Hugo Ferrer die op 31 mei een chatbot lanceerden genaamd “Talk2Satoshi”. De bot is getraind op alle publieke geschriften die van Satoshi Nakamoto te vinden waren.

Crypto Ontbijt: Bitcoin daalt, crypto-programma Starbucks stopt & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ideaal voor Bitcoin educatie

Volgens een van de makers was het project slechts in een paar weken tijd gebouwd. Ze kregen dit voor elkaar door OpenAI zijn ChatGPT model te trainen op specifieke data. Naast de beperkte mails en documenten die er van Satoshi beschikbaar zijn, bevat de trainingsdata ook economische boeken die de filosofie van Bitcoin beamen. Een van die boeken is “The Bitcoin Standard” van schrijver Saifedean Ammous, die onlangs adviseur is geworden van El Salvador. 

Volgens co-ontwikkelaar Corbin is de bot van Nakamoto een nuttig hulpmiddel voor onderwijsdoeleinden. In plaats van alle boeken zelf te lezen kun je de bot gericht vragen stellen. De bot legt duidelijk uit hoe Bitcoin werkt, hoe het gemined wordt en wat satoshi’s zijn. Op de vraag naar zijn ware identiteit antwoordt de bot zoals je wellicht van de echte Satoshi Nakamoto zou verwachten: 

“Mijn echte naam is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is de decentralisatie van de macht die Bitcoin vertegenwoordigt en het potentieel dat het heeft om financiële systemen te revolutioneren.”

De chatbot geeft typische antwoorden in de geest van de Bitcoin bedenker. Op de vraag of de huidige schulden in ons systeem voor problemen gaat zorgen geeft de bot een typische antwoord:

“De toekomst van duurzame schulden in een wereld vol inflatie is twijfelachtig… Onze monetaire systeem heeft zijn gebreken en een duurzame lange termijn oplossing is noodzakelijk.”

Advertentie

Gemixte antwoorden over Ordinals en BRC-20

Op andere vragen heeft de Satoshi bot het aanzienlijk lastiger en ontstaan er gemengde antwoorden. Ondanks zijn diepgaande kennis mist het model informatie over recentere Bitcoin-ontwikkelingen zoals het Ordinals protocol en BRC-20 tokens. Het hieft hierdoor soms tegenstrijdige reacties op deze onderwerpen. In een reactie stelt de bot dat Bitcoin “niet bedoeld is voor het opslaan of verzenden van afbeeldingen of andere gegevens”. In een andere reactie op dezelfde vraag ziet de bot Ordinals juist als “een fascinerende en creatieve toepassing van cryptografie”. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie