Ivo Melchers Ivo Melchers
30/08/2023 08:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/08/2023 08:00

Bitcoin beursfonds doorbraak: mogelijke lancering deze week?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfonds doorbraak: mogelijke lancering deze week?

Foto: Shutterstock/ Johannesjt

Gisteren kwam er een einde aan de saaie zijwaartse prijsactie van bitcoin (BTC) nadat een glansrijke overwinning van Grayscale in de juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in het Bitcoin nieuws verscheen. Het is een stap in de goede richting wat betreft de komst van een spot Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin. Het is echter nog niet zover, maar daar zou deze week verandering in kunnen komen.

Crypto adoptie door beurs Bitvavo: Alle Nederlanders €10,- gratis Bitcoin
Crypto adoptie door beurs Bitvavo: Alle Nederlanders €10,- gratis Bitcoin

Bitcoin spot ETF

Allereerst is het belangrijk om te weten waar de overwinning van Grayscale precies over gaat. Vorig jaar sleepte de crypto-vermogensbeheerder de SEC voor de rechter nadat zijn aanvraag voor een spot-ETF werd afgewezen. Specifiek wil Grayscale zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) omzetten tot een spot-ETF.

De uitspraak van gisteren heeft aangetoond dat de gebruikelijke strategie van de SEC van ongelijke behandeling zonder uitleg niet stand zal houden wanneer deze voor de rechter wordt gebracht. Het nieuws betekent echter niet dat de het beursfonds ook daadwerkelijk is goedgekeurd. Het houdt simpelweg in dat de SEC haar besluit om het verzoek van Grayscale te weigeren opnieuw moet evalueren.

Desondanks is het een overwinning dat zeer welkom is in de strijd voor een spot bitcoin-ETF. We kunnen ons nu gaan opmaken voor een eerste reactie vanuit de SEC op alle eerdere aanvragen van financiële reuzen.

Vrijdag staat de eerste deadline van de poging van Bitwise op het programma. Vervolgens zijn zaterdag de aanvragen van BlackRock, Van Eck, Wisdomtree, Invesco en Fidelity aan de beurt. Ten slotte wordt maandag het stokje doorgegeven aan Valkyrie.

De Amerikaanse toezichthouder heeft de mogelijkheid om de indieningen goed te keuren, af te wijzen of uit te stellen. Tot dusver maakte de SEC iedere keer nog volop gebruik van haar recht om een beslissing zo ver mogelijk uit te stellen.

Effect Grayscale winst op komst BTC beursfonds

De Amerikaanse rechtbank heeft onder andere geoordeeld dat de SEC er niet in is geslaagd om bewijs te leveren voor bijna al haar beweringen en redenen waarom zij een spot bitcoin-ETF zouden moeten weigeren, maar futures-ETF’s zouden moeten toestaan.

Een ander belangrijk punt is dat de rechtbank stelt dat de spot-BTC-markt dieper en meer liquide is dan de futures-markt, waardoor manipulatie moeilijker zou moeten zijn. Toch beschikt de Amerikaanse markt wel over futures-ETF’s en werd manipulatie steeds gebruikt als reden om spot-ETF’s te weigeren.

Voor nu zijn alle ogen gericht op vrijdag en zaterdag en wacht de crypto-wereld hoopvol af.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie