Kevin Schijven Kevin Schijven
03/04/2020 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2020 18:45

Bitcoin blijft nog lang afhankelijk van de banken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blijft nog lang afhankelijk van de banken

Met de klap die de economie heeft gekregen en de verdere klappen die nog zullen vallen zijn de gesprekken over de gedachte achter Bitcoin weer opgedoken. Ondanks Bitcoin mogelijk profijt gaat hebben van de verwachte hyperinflatie, blijkt het dat de meest dominante cryptocurrency ook afhankelijk is van het bankwezen dat het zou moeten vervangen.
Hoewel een centrale- of derde partij mogelijk geen directe controle heeft over het Bitcoin-protocol, blijven er in de huidige staat van de digitale valuta veel directe verbindingen met de centrale autoriteiten bestaan. Veel van het succes ​​van Bitcoin hangt af van de lijn naar de centrale autoriteiten zoals banken. Maar waarom is het zo belangrijk dat deze banden tussen banken en Bitcoin blijven bestaan?
Tenzij een gebruiker transacties verricht via de zwarte markt, over the counter (OTC), of via LocalBitcoins, moeten de meeste mensen het doen met een crypto wisselkantoor of cryptocurrency exchange. Voor veel mensen zijn wisselkantoren en exchanges de enige manieren om aan cryptocurrency te komen, en deze partijen maken een koppeling met je bankrekening.
De oorspronkelijke bedoeling van Bitcoin was niet dat het systeem voor altijd zou moeten leunen op ons huidige monetaire systeem om waarde op te bouwen. Echter is dat voor nu een noodzakelijk kwaad dat Bitcoin nog steeds fragiel maakt. 
Aangezien je voor het kopen van bitcoin (BTC) nog gewoon fiat nodig hebt dat op je bank staat, zou het zomaar mogelijk zijn dat de banken ineens een regel implementeren waarmee de aankoop van bitcoin verboden wordt. Wat gebeurt er dan?
Bitcoin bestaat nog steeds en is niet te stoppen als je kijkt naar de netwerkwerking. Zelfs als alle wisselkantoren en exchanges plotseling van de ene op de andere dag zouden verdwijnen, dan zou het netwerk nog steeds in een of andere vorm bestaan. Maar totdat het netwerk op grote schaal wordt gebruikt, blijft het afhankelijk van ons huidige systeem zodat gebruikers de digitale activa voor fiat kunnen kopen en verkopen. Oh the irony!
Afgelopen maand hebben we kunnen aanschouwen – zo medio maart – dat de koers van bitcoin meeging in de leegstroom van beurzen wereldwijd. Kan bitcoin na deze pullback de rug rechten? Lees verder in de analyse van Michiel!

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie