Thom Derks Thom Derks
04/02/2022 19:33 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/02/2022 19:33

Bitcoin blootgelegd: Hoe de geldprinterij steeds verder uit de hand loopt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blootgelegd: Hoe de geldprinterij steeds verder uit de hand loopt

Foto: PhotoVectorStudio/Shutterstock

De grote financiële crisis van 2008 is op het moment van schrijven nog geen veertien jaar oud. Als je kijkt naar de bedragen waar mensen zich destijds druk over maakten lijkt het echter over een andere wereld te gaan. Destijds werd voor het Troubled Assets Relief Program (TARP) 475 miljard dollar vrijgemaakt om de banken die in zwaar weer verkeerden overeind te houden. Er werd schande van gesproken dat zulke hoeveelheden aan publiek geld ingezet werd om de financiële instellingen die zelf zo fout zaten uit het slop te trekken. Waar hadden zij deze reddingsboei aan verdiend?

Inmiddels zijn we dus bijna veertien jaar verder en wordt diezelfde hoeveelheid geld bijna op maandelijkse basis de economie ingepompt. De Amerikaanse schatkistbewaarder verwacht 729 miljard dollar aan schulden in de markt te pompen tussen januari en maart van 2022. We hebben steeds meer geld nodig om de economie overeind te houden en mensen kijken steeds minder op van de enorme bedragen. Het gaat om zulke grote bedragen dat er ook bijna geen gevoel meer bij te krijgen is.

Analist waarschuwt: Bitcoin gaat niet stijgen na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Een kopie van de jaren voorafgaand aan de Franse hyperinflatie

Bitcoiner van het eerste uur, filosoof en schrijver Tuur Demeester ziet gelijkenissen met de jaren voorafgaand aan de Franse hyperinflatie. Tijdens de Franse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw kreeg ook het machtige Frankrijk te maken met hyperinflatie. Net als op dit moment veroorzaakten de eerste reddingsacties van de overheid nog protest en verbazing. Met de tijd raakte men echter gewend aan de overheid die met geld smeet om ‘de economie te redden’ en ging het enkel nog over de omvang van de reddingsacties.

Dat is wat we nu ook mogen aanschouwen in de Verenigde Staten waar ze met biljoenen smijten om de boel aan de praat te houden. Het gaat tegenwoordig niet meer over de vraag of we überhaupt de economie wel op deze manier moeten steunen. De discussie draait alleen nog maar om de hoogte van het bedrag. Moeten we 1,5 biljoen dollar uit de lucht toveren of zou het beter zijn om er meteen 2 biljoen dollar van te maken? Wie het idee heeft dat deze ‘schulden’ ooit nog terugbetaald gaan worden is niet goed.

De op schulden gebouwde economie heeft steeds meer schulden nodig om de zombie-economie overeind te houden. Als er één ding zeker is, dan is het dat centrale banken over de hele wereld niet kunnen stoppen met het printen van geld. Tenzij ze het prima vinden als de economie compleet instort en de volledige chaos uitbreekt. De meest waarschijnlijk route is de route die men nu neemt. Steeds meer geld printen om de economie zo lang mogelijk op de rails te houden. Dat gaat op de lange termijn ten koste van de waarde van ons geld, maar dat is beter dan totale chaos.

Het mooie is dat we sinds 2008 een ontsnappingsroute hebben die door steeds meer mensen gevonden wordt. Dan heb ik het natuurlijk over bitcoin (BTC). Een decentrale digitale vorm van geld met een maximum van 21 miljoen eenheden waar geen enkele macht iets aan kan veranderen. Bitcoin is de bescherming tegen de gekte van het huidige financiële systeem. De enige financiële asset ter wereld die nooit verandert. Zet de 21 miljoen eenheden van bitcoin af tegen de enorme bedragen die ‘uit de printer’ van centrale banken komen rollen en je begrijpt waarom het waardevol is.

Het is nog maar de vraag in hoeverre we te maken krijgen met hyperinflatie en wat dat betekent voor de maatschappij. Hoe meer mensen zich alvast een beetje indekken door zich te beschermen met de schaarste van bitcoin of bijvoorbeeld aandelen of goud, hoe minder de klap straks zal zijn. Het lastige is alleen dat weinig mensen het intellectuele vermogen of de tijd hebben om zich op dit probleem dat steeds sneller op ons afkomt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie