Thom Derks Thom Derks
04/06/2022 13:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2022 13:09

Bitcoin blootgelegd: Hoe kunnen mensen boos doen over bitcoin? 

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Er zijn heel veel mensen in Nederland en de rest van de wereld die regelmatig boos zijn op bitcoin (BTC). Ze begrijpen totaal niet waarom het interessant is om erin te investeren, zien het als een piramidespel en grijpen iedere koersdaling aan om te roepen dat bitcoin de duivel zelve is. Persoonlijk begrijp ik daar helemaal niets van. Hoe kun je boos zijn op een vorm van geld die aan zijn spaarders absolute schaarste garandeert.

Naar mijn mening zou de overheid verplicht moeten zijn om burgers een veilig spaarmiddel te geven. Momenteel moeten we het doen met een munt die jaar op jaar koopkracht inlevert. Voor het rijkere deel van de bevolking is dat geen probleem, omdat die hun weg meestal wel weten te vinden op de financiële markten. Het merendeel van de Nederlanders heeft echter geen idee hoe investeren werkt en heeft niet de capaciteiten of de tijd om te leren hoe ze kunnen investeren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

 78 procent Nederlanders belegt niet

Op dit moment investeren 1,75 miljoen huishoudens in Nederland. Dat is ongeveer 22 procent van alle 8 miljoen particuliere huishoudens die we momenteel in Nederland hebben. Het is meer dan waarschijnlijk dat die 22 procent van beleggende huishoudens vooral bestaat uit mensen die qua inkomen tot de bovenste lagen van de maatschappij behoren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het gros zal het financieel al redelijk voor elkaar hebben.

Dat 22 procent van de huishoudens belegt betekent ook dat 78 procent van de Nederlandse huishoudens dat niet doet. Die mensen sparen dus alleen maar of bouwen helemaal niets op. Bitcoin heeft met name de potentie om belangrijk te zijn voor de 78 procent aan Nederlandse huishoudens die niet belegt. Als de overheid bitcoin als spaarmiddel zou promoten, dan heeft deze groep een betrouwbaar spaarmiddel in handen. Een spaarmiddel waar ze zich wat de schaarste betreft geen zorgen over hoeven te maken.

Nu staan 78 procent van de Nederlandse huishoudens in de kou wat dit onderdeel van het leven betreft. In mijn optiek is het vermogen om je koopkracht in ieder geval op peil te houden een belangrijke bouwsteen voor een stabiel leven. Momenteel schiet de overheid daar groots in tekort met een valuta die jaarlijks enorme hoeveelheden aan koopkracht inlevert. Bedenk je maar eens hoeveel de huizenprijzen de afgelopen 5 tot 10 jaar zijn gestegen.

De Westerse bubbel

Vaak zie je dan ook dat de mensen die boos zijn op bitcoin dat vooral zijn vanuit hun Westerse bubbel. Ze hebben financieel weinig te vrezen, investeren al jaren braaf in een S&P 500 en Nasdaq 100 ETF, hebben een eigen huisje en misschien wel een vakantiehuis erbij en voelen niets van de inflatie van hun spaarrekening. Probeer echter maar eens aan een Argentijn, Turk of Libanees uit te leggen dat een munt die een absolute schaarste van 21 miljoen kent des duivels is.

Wat de meeste boze types niet snappen, of niet willen begrijpen, is dat bitcoin wel degelijk een gedekte vorm van geld is. Bitcoin wordt namelijk gedekt door het decentrale netwerk van gebruikers die samen de schaarste van de valuta garanderen. In die zin zou je bitcoin kunnen bestempelen als het geld van het volk. Een stuk ethischer dan het fiatgeld van de monopolisten dat ze ten koste van de bevolking eindeloos kunnen bijprinten. Daar zou iemand eens boos over moeten worden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie