Kevin Schijven Kevin Schijven
02/11/2021 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2021 20:01

Bitcoin (BTC) ‘bedenker’ Craig Wright rechtszaak is begonnen, wat kunnen we verwachten?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) 'bedenker' Craig Wright rechtszaak is begonnen, wat kunnen we verwachten?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De beruchte langverwachte civiele rechtszaak tussen Craig ‘Faketoshi’ Wright en Ira Kleiman, de broer van Dave Kleiman, de oud zakenpartner van Wright, ging gisteren van start in Miami, Florida.

Wright beweert al jaren dat hij niemand minder is dan Satoshi Nakamoto, de oorspronkelijke anonieme bedenker van Bitcoin (BTC). Wright heeft dit echter nooit bewezen en het overgrote deel van de markt gelooft hem dan ook niet.

De rechtszaak gaat over de zogenaamde “Tulip trust.” Wright zou naar verluidt ooit samen met zijn oud zakenpartner 1,1 miljoen BTC hebben gemined en in dit fonds bewaren. De bitcoin zouden hedendaags maar liefst $70 miljard waard zijn.

Kleiman is van mening dat hij recht heeft op een deel van deze bitcoin en dat Wright de familie heeft opgelicht. Wright zelf beweert daarentegen dat David Kleiman nooit zijn zakenpartner was en alleen een vriend.

Carolina Bolado van Law360 deed verslag van de eerste dag van de rechtszaak. De zaak begon gisteren met een openingspleidooi van de aanklager. De advocaat van Kleiman gaf een tijdlijn en toonde e-mails waarin Wright herhaaldelijk naar David Kleiman als zijn zakenpartner verwijst.

Vervolgens noemde de verdediging in haar pleidooi Wright “briljant,” maar dat hij aan autisme lijdt wat hem moeilijk in omgang maakt. Deze diagnose was ooit echter alleen via de telefoon gedaan door een dokter die Wright nooit heeft ontmoet. Ook zou Wright een andere interpretatie hebben van het woord “partner,” meldt ‘FractalEncrypt:’

Mocht de rechtbank de aanklager in gelijk stellen, dan is er nog de vraag hoe de bitcoin überhaupt wordt overhandigd. Wright beweerde eerder dat hij de private keys kwijt is, maar de kans is groot dat het helemaal niet bestaat.

Helaas zal de rechtbank waarschijnlijk geen uitspraak doen of Wright wel of niet Satoshi is, al weten we eigenlijk al het antwoord. Gisteren werden 10 juryleden geselecteerd die wellicht over enkele weken hun oordeel over het aangeleverde bewijs geven.

Op Crypto Insiders is inmiddels een lange geschiedenis terug te lezen over de vele taferelen van Wright, waaronder de eerste ontwikkelingen van de bovenstaande rechtszaak, hoe hij half de industrie aan probeerde te klagen en hoe hij betrapt werd door de rechter voor het indienen van gefalsificeerde documenten.

https://twitter.com/MyLegacyKit/status/1455420117634981890

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie