Timo Bult Timo Bult
11/05/2019 08:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/05/2019 08:26

Bitcoin (BTC) doorbreekt overtuigend de $6.400, is dit het gevolg van een short squeeze?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) blijft het onverwachts goed doen. Waar de meeste analisten nog verwachtten dat bitcoin aardig wat weerstand zou gaan vinden rond het prijsniveau van $6.400, stuwden de bulls BTC overtuigend door deze resistance heen. De huidige prijsrally is volgens analisten mogelijk het gevolg van een zogenaamde short squeeze.
Op het moment van schrijven is bitcoin (BTC) maar liefst $6.762 waard op CoinMarketCap na bijna 7,1% te zijn gestegen in de afgelopen 24 uur. Bitcoin lijkt daarmee na het doorbreken van de resistance op $6.400 in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen.
Wanneer een investeerder een short-positie opent dan leent hij of zij de bitcoins om ze vervolgens door te verkopen. De investeerder geeft de geleende bitcoins op een later moment weer terug aan degene waarvan de investeerder ze geleend heeft, met de verwachting dat de koers omlaag zal gaan. Op deze manier kan een short-positie winst opleveren.
Wanneer er sprake is van een short squeeze moeten deze “short sellers” hun posities sluiten aangezien de koers maar blijft stijgen. Dit betekent namelijk dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat een short-positie winstgevend zal zijn. Een short seller liquideert zijn positie wat inhoudt dat de investeerder de bitcoin voor de marktwaarde terugkoopt.
Dit terugkopen van bitcoins drijft de koers nog verder omhoog aangezien de vraag naar bitcoins steeds verder toeneemt. Sommige analisten vragen zich nu af of het de whales zijn die een short squeeze proberen uit te lokken. Zij zouden namelijk met grote kooporders de koers omhoog kunnen drijven, in de hoop dat een short squeeze de prijs nog verder omhoog stuwt.


In een latere tweet benadrukt Willy Woo, een crypto-analist, dat de huidige prijsstijging niet het gevolg lijkt te zijn van nieuwe investeerders die de markt betreden:

Dit alles gebeurt zonder enige toename van on-chain activiteiten. Omdat het een exchange gedreven spel is, investeren geen echte investeerders tijdens deze rally.

Bitcoin nadert bullish ‘Golden Cross’ patroon – kans op 170% stijging?
Bitcoin nadert bullish 'Golden Cross' patroon - kans op 170% stijging?

Mogelijke correctie

Gezien het doorbreken van een aantal belangrijke resistance niveaus is het mogelijk dat bitcoin nog langer niet klaar is met stijgen in waarde. Toch zijn er een aantal technische indicatoren die aangeven dat een mogelijke correctie op de loer ligt.
Zo toont het Fibbonacci retracement model voor de middellange termijn aan dat de koers voor de huidige prijsbeweging zijn top heeft bereikt. Ook de relative strength index (RSI) geeft met een waarde van 86 op de dagelijkse grafiek aan dat de marktomstandigheden op dit moment extreem overbought zijn.
Kortom, de bulls lijken uitgeput te raken waarmee het aannemelijk is dat de koers een kleine correctie zal maken. Daarbij zal het mogelijk support vinden rond de $6.500. Bitcoin blijft echter verrassen en wie weet zien we als gevolg van een short squeeze de prijs door de $7.000 heen breken.
Heb je de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van onze analist David maandag gemist? Klik dan hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie