Kopieer de acties van onze analisten 30 dagen gratis

Bitcoin (BTC) en crypto hebben onterecht het imago van crimineel geld, blijkt uit dit onderzoek

Cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en monero (XMR) worden vaak in verband gebracht met witwaspraktijken. Cryptocurrencies hebben hierdoor een stigma wat volgens sommigen de adoptie van de technologie in de weg kan zitten. Uit een recent onderzoek van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) blijkt nu dat de witwaspraktijken met crypto in het niet vallen in vergelijking met fiatvaluta.

Het witwassen van geld houdt in dat geld dat met criminele praktijken is verdiend, wordt omgezet in legaal geld. Je ziet het vaak in tv-series over drugskartels die honderden miljoenen witwassen middels ingewikkelde juridische constructies.

- Advertentie -

Volgens de Verenigde Naties wordt er jaarlijks tot $2 biljoen aan zwart geld witgewassen. Alhoewel crypto het imago heeft dat het veel wordt gebruikt door criminelen, blijkt dit volgens het onderzoek van SWIFT niet te kloppen. Zij stellen in een rapport:

“Geïdentificeerde gevallen van witwassen met cryptocurrencies blijven relatief klein in vergelijking met de hoeveelheden contant geld die via traditionele methoden worden witgewassen.”

Wel waarschuwt SWIFT dat dit in de toekomst kan veranderen. Zo zijn er anonieme cryptocurrencies, zoals monero, waarbij het vrijwel onmogelijk is om transacties te traceren. Al zou hier volgens recente berichtgeving ook een einde aan zijn gekomen.

Ook zijn mixer-diensten reden tot zorg. Dit zijn diensten die bitcoin transacties door elkaar husselen waardoor het onmogelijk is om te achterhalen waar een bitcoin oorspronkelijk vandaan kwam.

Tegenwoordig is het zeer lastig om met cryptocurrencies geld wit te wassen. Zo gelden er in de meeste landen in de wereld strenge know-your-customer (KYC) richtlijnen. Hierdoor moeten mensen die bitcoin willen kopen zich eerst legitimeren. Het omzetten van zwart geld via exchanges is door deze KYC-richtlijnen vrijwel onmogelijk.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.364,90 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.012,13 Kopen
2
Bitvavo
Reviewed
€9.245,06 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€9.310,70 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€9.315,83 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.364,90 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.012,13 Kopen
2
Bitvavo
Reviewed
€9.245,06 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€9.310,70 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€9.315,83 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish of bearish? The big squeeze

Wat leven we toch in een turbulente periode! Waar je vandaag denkt 'Ah, zit dat zo!', moet je oppassen dat je morgen niet compleet...