Timo Bult Timo Bult
30/01/2021 19:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2021 19:55

Bitcoin (BTC), Etsy en GameStop krijgen allen een boost van Elon Musk, maar mag dat wel zomaar?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC), Etsy en GameStop krijgen allen een boost van Elon Musk, maar mag dat wel zomaar?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Elon Musk heeft deze week weer voor flinke chaos op de markten gezorgd. Zowel de aandelen- als de cryptomarkt zagen een flinke stuiter waarvan de oorzaak hoogstwaarschijnlijk bij Musks Twitter-avonturen ligt. Analisten en experts wereldwijd kijken nu naar de toezichthouders omdat zij vinden dat Musk teveel invloed kan uitoefenen met enkele tweets, aldus het Amerikaanse mediaplatform CNBC.
Deze week stuurde Musk meerdere tweets de wereld in over verschillende bedrijven en bitcoin (BTC). Zo zei hij dat het spel Cyberpunk 2077 in de nieuwe Tesla Model S Plaid gespeeld kan worden. Hierdoor stegen de aandelen van CD Project, het bedrijf achter het spel, met 12%. Vervolgens veranderde Musk zijn Twitter bio naar enkel “bitcoin.” Ook dit zorgde voor een koersstijging. Bitcoin steeg namelijk in volle vaart met 20% in waarde.
Op dinsdag zorgde de man achter Tesla en SpaceX ook al voor ophef. Hij tweette enkel “Gamestonk!!” Een referentie naar de GameStop aandelen die door het dak gingen. Lees hier meer over het GameStop drama dat zich deze week afspeelde!


Ten slotte tweette Musk nog “I kinda love Etsy,” een website waarop kleine ondernemers veelal hun zelfgemaakte spullen kunnen verkopen. De aandelen in Etsy stegen vervolgens met 9%. Tegen CNBC zei Dan Lane, analist bij Freetrade:

“De realiteit is dat het nieuwe merk van charismatische leider nu een openbaar platform heeft en niet beperkt is tot de directiekamer. Het is aan toezichthouders hoe ze daarmee omgaan, maar uiteindelijk is het aan hen om het rulebook bij te werken.”

Rich Pleeth, voormalig werknemer van Google en nu entrepreneur, stelt dat Musk “zichzelf kan verrijken met een enkele tweet,” al zijn er geen aanwijzingen dat de miljardair dit ook daadwerkelijk heeft gedaan. Pleeth voegt hieraan toe: “Hij is een innovator maar dat betekent niet dat hij boven de wet staat.”
Al met al is dus duidelijk dat Musks tweets een enorme impact kunnen hebben op de markt. Maar wat kan je hieraan doen? Volgens velen is het onderdeel van de vrijheid van meningsuiting en dus kan men er weinig aan doen. Bovendien tweet Musk niet “Koop nu bitcoin!” of iets dergelijks, wat het verhaal nog lastiger maakt. Toch heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) al aangegeven dat zij onderzoek zullen gaan doen naar alle gebeurtenissen van deze week.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie