Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
31/05/2020 11:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2020 11:06

Bitcoin (BTC) faalde als veilige haven door manipulatie door bots, stelt hoogleraar financiën

Het zal je niet ontgaan zijn, de uitbraak COVID-19 en de daaropvolgende pandemie zorgde dit jaar voor behoorlijk wat chaos. Niet alleen in het dagelijks leven of op het terras, maar ook op de financiële markten. Maart was een van de slechtste maanden voor de financiële markten. Aandelen en crypto zagen hun waarde verdampen in enkele dagen.
Bitcoin (BTC) zag zijn waarde dalen van $9.100 naar minder dan $4.000 en ook goud was als safe haven niet veilig en zag zijn waarde dalen van $1.700 naar $1.450. Dat beide posten hun waarde zagen verliezen was dan ook een hele grote verrassing. In tijden van onzekerheid wordt er namelijk juist verwacht dat safe havens, veilige havens, onbewogen blijven. Het onderzoeksteam van de University of Sussex geeft “intense en grootschalige manipulaties” dan ook de schuld voor de verwarring.

“Bitcoin is naar beneden gedreven door een aantal vrij voor de hand liggende manipulatie bots die zich op de niet-gereguleerde crypto exchanges bevinden, waaronder BitMEX.”

Aldus Carol Alexander, hoogleraar financiën. Volgens het rapport zijn het vooral de houders van de Amerikaanse valuta en aandelen die profiteren van zulke aanvallen op de crypto markt.
De vraag naar de dollar is namelijk de laatste tijd toegenomen, omdat sommigen van mening zijn dat de Amerikaanse financiële markt de oplossing is tot het overleven ​​van de moeilijke economische tijd. Toch kan dit op lange termijn juist het tegengestelde zijn. De Amerikaanse econoom en crypto-criticus Peter Schiff merkte onlangs op dat het drukken van zulke grote bedragen de waarde van de USD zou kunnen verlagen. Nog alarmerender was dat hij waarschuwde dat deze tegenmaatregelen zelfs tot hyperinflatie zouden kunnen leiden.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie