Kevin Schijven Kevin Schijven
14/05/2020 17:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2020 17:45

Bitcoin (BTC) halving afgerond, wat zijn de eerste effecten?

Nieuws
Bitcoin (BTC) halving afgerond, wat zijn de eerste effecten?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Op 12 mei vond de langverwachte derde halving van bitcoin (BTC) plaats. Elke vier jaar wordt de toestroom van nieuwe bitcoin tokens op de markt gehalveerd alsmede de hoeveelheid die bitcoin-miners verdienen.
Koop 1000 euro aan bitcoin zonder commissie bij Bitvavo!
De verwachtingen omtrent deze halving (of halvening) waren hooggespannen en de meningen van analisten waren extreem verdeeld. Sommige van hen dachten dat de koers van bitcoin onmiddellijk na de halving omhoog zou schieten, terwijl anderen riepen dat deze hard zou kelderen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

HODL

Natuurlijk zijn beide scenario’s niet waar, het kan namelijk nog maanden duren voordat we de effecten van de halving op de koers zullen zien. Wat we wel weten is dat, kort voor de halving, 23.540 BTC, ter waarde van meer dan $200 miljoen, van cryptocurrency-exchanges zijn afgehaald. Dat blijkt uit nieuwe data van Glassnode.
Dit duidt op een stijgende mate van vertrouwen in bitcoin. Meestal halen investeerders hun BTC van exchanges af als ze niet van plan zijn ze weer snel te verhandelen, maar juist voor een langere tijd willen bewaren, oftewel “hodlen.”

Advertentie

Bitcoin mining

Voor miners ligt het verhaal wellicht anders. De effecten van de halving zal op deze groep waarschijnlijk sneller te zien zijn. De vrees was dat miners massaal zouden capituleren kort na de halving, omdat hun verdiensten worden gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Dat zorgt ervoor dat mining niet meer winstgevend is voor bepaalde groepen, vooral voor de kleinere miners met oudere hardware. Zij zullen noodgedwongen ermee moeten stoppen.
Echter steeg de koers plotseling richting $10.000 kort voor de halving en dat heeft extra ruimte gecreëerd voor deze miners. Dit zorgt ervoor dat zij nog iets langer door kunnen zetten waardoor de capitulatie onder miners geleidelijker zal verlopen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Hash Rate

De hash rate, oftewel de rekenkracht, van het bitcoin netwerk lijkt in eerste instantie omlaag te zijn gegaan. Dat was ook de verwachting. Data van BitInfoCharts toont dat de hash rate kort voor de halving nog een record bereikte van 137 exahashes per seconde (EH/s). Kort na de halving staat deze op 117 EH/s. Data van CoinMetrics toont 136 EH/s op 10 mei en 95 EH/s op 13 mei, een daling van ongeveer 30%.
Daarbij moet gezegd worden dat hash rates berekend worden op basis van gemiddelde schattingen, wat betekent dat we nog een weekje moeten wachten om een accurater beeld van het geheel te krijgen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Dumpen

Daarnaast lijkt het erop dat miners wellicht toch begonnen zijn met het dumpen van hun bitcoin. MeanHash meldt dat op 13 mei dat er 622 BTC meer zijn verkocht dan gemined zijn. Miners zijn dus wellicht hun voorraden aan het dumpen op de markt. Op deze manier proberen ze nog snel te profiteren van de huidige prijs voordat deze omlaag zakt en hen dwingt te capituleren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie