Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) halving afgerond, wat zijn de eerste effecten?

Op 12 mei vond de langverwachte derde halving van bitcoin (BTC) plaats. Elke vier jaar wordt de toestroom van nieuwe bitcoin tokens op de markt gehalveerd alsmede de hoeveelheid die bitcoin-miners verdienen.

Koop 1000 euro aan bitcoin zonder commissie bij Bitvavo!

- Advertentie -

De verwachtingen omtrent deze halving (of halvening) waren hooggespannen en de meningen van analisten waren extreem verdeeld. Sommige van hen dachten dat de koers van bitcoin onmiddellijk na de halving omhoog zou schieten, terwijl anderen riepen dat deze hard zou kelderen.

HODL

Natuurlijk zijn beide scenario’s niet waar, het kan namelijk nog maanden duren voordat we de effecten van de halving op de koers zullen zien. Wat we wel weten is dat, kort voor de halving, 23.540 BTC, ter waarde van meer dan $200 miljoen, van cryptocurrency-exchanges zijn afgehaald. Dat blijkt uit nieuwe data van Glassnode.

Dit duidt op een stijgende mate van vertrouwen in bitcoin. Meestal halen investeerders hun BTC van exchanges af als ze niet van plan zijn ze weer snel te verhandelen, maar juist voor een langere tijd willen bewaren, oftewel “hodlen.”

Bitcoin mining

Voor miners ligt het verhaal wellicht anders. De effecten van de halving zal op deze groep waarschijnlijk sneller te zien zijn. De vrees was dat miners massaal zouden capituleren kort na de halving, omdat hun verdiensten worden gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Dat zorgt ervoor dat mining niet meer winstgevend is voor bepaalde groepen, vooral voor de kleinere miners met oudere hardware. Zij zullen noodgedwongen ermee moeten stoppen.

Echter steeg de koers plotseling richting $10.000 kort voor de halving en dat heeft extra ruimte gecreëerd voor deze miners. Dit zorgt ervoor dat zij nog iets langer door kunnen zetten waardoor de capitulatie onder miners geleidelijker zal verlopen.

Hash Rate

De hash rate, oftewel de rekenkracht, van het bitcoin netwerk lijkt in eerste instantie omlaag te zijn gegaan. Dat was ook de verwachting. Data van BitInfoCharts toont dat de hash rate kort voor de halving nog een record bereikte van 137 exahashes per seconde (EH/s). Kort na de halving staat deze op 117 EH/s. Data van CoinMetrics toont 136 EH/s op 10 mei en 95 EH/s op 13 mei, een daling van ongeveer 30%.

Daarbij moet gezegd worden dat hash rates berekend worden op basis van gemiddelde schattingen, wat betekent dat we nog een weekje moeten wachten om een accurater beeld van het geheel te krijgen.

Dumpen

Daarnaast lijkt het erop dat miners wellicht toch begonnen zijn met het dumpen van hun bitcoin. MeanHash meldt dat op 13 mei dat er 622 BTC meer zijn verkocht dan gemined zijn. Miners zijn dus wellicht hun voorraden aan het dumpen op de markt. Op deze manier proberen ze nog snel te profiteren van de huidige prijs voordat deze omlaag zakt en hen dwingt te capituleren.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€10.022,00 Kopen
1
Litebit
Reviewed
€10.095,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€10.102,90 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.159,30 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€10.022,00 Kopen
1
Litebit
Reviewed
€10.095,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€10.102,90 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.159,30 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin Bulletin: Het einde van de dollar als wereldreservemunt

In juni heeft de Amerikaanse Federal Reserve meer geld geprint dan in de afgelopen 200 jaar bij elkaar. Je leest het goed. De afgelopen...