Kevin Schijven Kevin Schijven
31/01/2021 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2021 07:04

'Bitcoin (BTC) is een geweldige uitvinding maar het succes kan zijn ondergang betekenen' – Ray Dalio

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) is een geweldige uitvinding maar het succes kan zijn ondergang betekenen Ray Dalio

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Miljardair Ray Dalio, oprichter en CIO van Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld, klinkt steeds positiever over bitcoin (BTC). Toch zijn er ook enkele zaken omtrent de cryptocurrency waar hij zich zorgen om maakt.
Dalio beschrijft in een nieuwsbrief voor klanten van het bedrijf wat hij van bitcoin vindt, zowel de positieve als de negatieve kant. Hij noemt het als eerst een “geweldige uitvinding” en “verbazingwekkende prestatie:”

“Ik geloof dat Bitcoin een geweldige uitvinding is. Om een nieuw soort geld te hebben uitgevonden via een systeem dat in een computer is geprogrammeerd en dat ongeveer al 10 jaar werkt en snel aan populariteit wint als zowel een vorm van geld als een oppotmiddel, is een verbazingwekkende prestatie.”

Toch maakt hij zich zorgen over bepaalde veiligheidsrisico’s waaronder de potentie dat het netwerk gehackt zou kunnen worden:

“Hoewel ik erken dat bitcoin offline kan worden vastgehouden via “cold storage,” begrijp ik dat het moeilijk is om te doen en dat maar heel weinig mensen het daadwerkelijk doen. Dus over het algemeen begrijp ik dat, doordat Bitcoin digitaal en verbonden is, het niet naar mijn tevredenheid beschermd is tegen cyberrisico’s.”

Hij geeft toe dat hij wellicht niet genoeg verstand van deze zaken heeft, vooral omtrent de technische kant. Waar Dalio zich vooral zorgen om maakt is de regulering. Volgens de miljardair wordt de kans groter dat overheden bitcoin zullen verbieden naarmate het groter wordt:

“In plaats van dat het vergezocht is dat de overheid inbreuk zou maken op de privacy en/of het gebruik van bitcoin (en zijn concurrenten) zou verhinderen, lijkt het mij dat hoe succesvoller het is, hoe waarschijnlijker het is dat dit mogelijk wordt.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze bitcoin (of goud) een duidelijk betere keuze zouden laten zijn dan het geld en krediet dat ze produceren. Ik vermoed dat het grootste risico van bitcoin succes is, want als het slaagt, zal de regering proberen het te doden en hebben ze veel macht om hierin te slagen.”

Verder meldt hij dat Bridgewater van plan is een fonds op te zetten voor “alternatieve” opslagmiddelen en dat het bedrijf nauw naar bitcoin kijkt, ondanks dat hij de toekomst ervan “onzeker” noemt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie