Kevin Schijven Kevin Schijven
20/10/2020 18:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2020 18:33

Bitcoin (BTC) mixer CEO krijgt megaboete van FinCEN

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mixer CEO krijgt megaboete van FinCEN

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Larry Dean Harmon, oprichter van Bitcoin (BTC) mixers Helix en Coin Ninja, ontvangt een boete van maar liefst $60 miljoen van de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Dat kondigt FinCEN aan in een persbericht gepubliceerd op 19 oktober.
Bitcoin mixers zijn diensten waarmee investeerders hun privacy proberen te beschermen. Het laat gebruikers hun bitcoin ‘mixen’ met die van andere personen zodat de bitcoin moeilijker te traceren is op de blockchain.
Deze worden echter ook gebruikt in witwaspraktijken om sporen te wissen. Daarom accepteren meerdere cryptocurrency-exchanges geen bitcoin die afkomstig zijn van een mixer.
Volgens het persbericht zouden Helix en Coin Ninja opereren als ongeregistreerde money services businesses (MSB). De mixer diensten van Harmon zouden naar verluidt miljoenen dollars aan cryptocurrencies hebben witgewassen voor meerdere darknet marktplaatsen.

Van juni 2014 tot en met december 2017 voerde Helix meer dan 1.225.000 transacties uit voor zijn klanten en was het gekoppeld aan virtuele valuta wallet-adressen die meer dan $311 miljoen dollar hebben verzonden of ontvangen.

Aldus FinCEN. Harmon werd al in februari dit jaar opgepakt en moet nog in een afzonderlijke strafrechtszaak terechtstaan voor witwaspraktijken. Hij wordt verbonden met de inmiddels gesloten darknet marktplaats AlphaBay.
Dit is de eerste keer dat de FinCEN actie onderneemt tegen bitcoin mixers. Het is ook de eerste keer dat het gebruik van een bitcoin mixer expliciet door de Amerikaanse ministerie van Justitie wordt aangemerkt als “crimineel” en dat kan verdere gevolgen hebben.
Eerder dit jaar lekte de zogeheten ‘FinCen Files‘ uit waaruit bleek dat veel grote banken wereldwijd bewust meededen aan het witwassen van maar liefst $2 biljoen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Advertentie