Kevin Schijven Kevin Schijven
20/10/2020 18:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2020 18:33

Bitcoin (BTC) mixer CEO krijgt megaboete van FinCEN

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mixer CEO krijgt megaboete van FinCEN

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Larry Dean Harmon, oprichter van Bitcoin (BTC) mixers Helix en Coin Ninja, ontvangt een boete van maar liefst $60 miljoen van de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Dat kondigt FinCEN aan in een persbericht gepubliceerd op 19 oktober.
Bitcoin mixers zijn diensten waarmee investeerders hun privacy proberen te beschermen. Het laat gebruikers hun bitcoin ‘mixen’ met die van andere personen zodat de bitcoin moeilijker te traceren is op de blockchain.
Deze worden echter ook gebruikt in witwaspraktijken om sporen te wissen. Daarom accepteren meerdere cryptocurrency-exchanges geen bitcoin die afkomstig zijn van een mixer.
Volgens het persbericht zouden Helix en Coin Ninja opereren als ongeregistreerde money services businesses (MSB). De mixer diensten van Harmon zouden naar verluidt miljoenen dollars aan cryptocurrencies hebben witgewassen voor meerdere darknet marktplaatsen.

Van juni 2014 tot en met december 2017 voerde Helix meer dan 1.225.000 transacties uit voor zijn klanten en was het gekoppeld aan virtuele valuta wallet-adressen die meer dan $311 miljoen dollar hebben verzonden of ontvangen.

Aldus FinCEN. Harmon werd al in februari dit jaar opgepakt en moet nog in een afzonderlijke strafrechtszaak terechtstaan voor witwaspraktijken. Hij wordt verbonden met de inmiddels gesloten darknet marktplaats AlphaBay.
Dit is de eerste keer dat de FinCEN actie onderneemt tegen bitcoin mixers. Het is ook de eerste keer dat het gebruik van een bitcoin mixer expliciet door de Amerikaanse ministerie van Justitie wordt aangemerkt als “crimineel” en dat kan verdere gevolgen hebben.
Eerder dit jaar lekte de zogeheten ‘FinCen Files‘ uit waaruit bleek dat veel grote banken wereldwijd bewust meededen aan het witwassen van maar liefst $2 biljoen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement