Kevin Schijven Kevin Schijven
11/11/2020 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2020 07:04

Bitcoin (BTC) mixers konden zijn diefstal niet verbergen, Microsoft werknemer krijgt 9 jaar celstraf

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mixers konden zijn diefstal niet verbergen, Microsoft werknemer krijgt 9 jaar celstraf

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De 26-jarige Oekraïner Volodymyr Kvashuk, een voormalig programmeur bij Microsoft, is door de rechtbank van Seattle schuldig bevonden van fraude van meer dan $10 miljoen. Hij ontvangt een gevangenisstraf van negen jaar, blijkt uit een persbericht van het Amerikaanse minister van Justitie.
Toen Kvashuk tussen 2016 en 2018 bij Microsoft werkte had hij enorme hoeveelheden aan currency stored value (CSV) gestolen, voornamelijk in de vorm van digitale cadeaubonnen. Deze verkocht hij vervolgens online en gebruikte de opbrengsten om onder andere een huis van $1,6 miljoen te financieren, alsmede een Tesla auto van $160.000.
Tevens maakte hij gebruik van zogenaamde bitcoin (BTC) mixers. Deze mixers husselen de bitcoin transacties van mensen door elkaar waardoor het moeilijker wordt om de transacties nog via de blockchain te volgen.
Vervolgens deed hij nepaangifte bij de Amerikaanse Belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), waarin hij beweerde de bitcoin als gift te hebben ontvangen. Ryan Korner van de IRS zegt:

Kvashuks criminele daden van diefstal van Microsoft, en het daaropvolgende indienen van valse belastingaangiften, is de eerste bitcoin-zaak van het land met een belastingcomponent. De veroordeling van vandaag bewijst dat je geen geld kunt stelen via het internet en kunt denken dat bitcoin je criminele gedrag zal verbergen.

Kvashuk gebruikte ook de e-mailadressen van zijn collega’s om zijn diefstal te verbergen. Advocaat Brian Moran vindt het verwerpelijk:

Stelen van je werkgever is al erg genoeg, maar stelen en het laten lijken dat je collega’s schuldig zijn, vergroot de schade tot meer dan dollars en centen.

Kvashuk is door een jury veroordeeld voor onder andere vijf gevallen van fraude via e-mail, zes gevallen van witwaspraktijken, twee gevallen van identiteitsdiefstal en twee gevallen van het indienen van valse belastingaangiften. Hij moet $8.344.586 aan restitutie betalen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie