Timo Bult Timo Bult
22/05/2020 19:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/05/2020 19:06

Bitcoin (BTC) Pizza Day, hoe een ontwikkelaar voor 10.000 BTC twee pizza's kocht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) Pizza Day, hoe een ontwikkelaar voor 10.000 BTC twee pizza's kocht

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Vandaag, 22 mei, vieren Bitcoiners over de hele wereld “Bitcoin Pizza Day.” 10 jaar geleden kocht de Bitcoin-ontwikkelaar Laszlo Hanyecz namelijk twee pizza’s voor welgeteld 10.000 BTC. Sindsdien wordt de dag als een soort Bitcoin-feestdag gezien door de community aangezien het de eerste aankoop met bitcoin was.
Hanyecz is een ontwikkelaar die al sinds het begin van Bitcoins bestaan bijdraagt aan het project. Naast zijn pizza-aankoop met bitcoin is de ontwikkelaar bekend van zijn code waarmee men bitcoin kan minen met een GPU.
Hanyecz was niet geheel onverwachts een actieve miner in het vroege begin van Bitcoin. Hij had hierdoor een flinke hoeveelheid bitcoin opgespaard en besloot 10 jaar geleden om “gratis lunch” te eten. Deze gratis lunch blijkt achteraf gezien een bijzonder dure lunch te zijn geweest.
Vandaag zouden de twee pizza’s namelijk meer dan $40 miljoen waard zijn geweest. De aankoop was de eerste demonstratie van de potentie van Bitcoin als betaalmiddel. Of de ontwikkelaar de bestelling van twee pizza’s ook zo bedoelde is echter onwaarschijnlijk, zo vertelt hij aan Forbes:

“Ik wilde het pizza-ding doen omdat het voor mij gratis pizza was, […] Ik bedoel, ik heb de software gecodeerd en bitcoin gemined en ik had het gevoel dat ik die dag het internet aan het winnen was. Ik heb pizza gekregen omdat ik heb bijgedragen aan een open-sourceproject. Gewoonlijk kosten hobby’s veel tijd en geld, en in dit geval kocht mijn hobby me een etentje.”

De twee pizza’s waren overigens niet de enige pizza’s die Hayecz kocht met bitcoin. Sindsdien kocht hij in totaal voor 100.000 BTC aan pizza’s. 10 jaar later is bitcoin er nog steeds en kan je met de cryptocurrency meer dan alleen pizza’s kopen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie