Kevin Schijven Kevin Schijven
13/04/2020 14:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2020 14:55

Bitcoin (BTC) succes afhankelijk van reactie overheden op huidige crisis, zegt econoom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) succes afhankelijk van reactie overheden op huidige crisis, zegt econoom

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Econoom John Vaz van de Monash Universiteit zegt dat de toekomst van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies afhankelijk is van de reactie van overheden op de huidige economische crisis die veroorzaakt wordt door de uitbraak van het coronavirus.
In een interview met Cointelegraph op 13 april meldt Vaz dat de koers van bitcoin correleert met die van traditionele financiële markten. Hij zegt dat hij niet verbaasd is dat de waarde van bitcoin gedaald is in de huidige crisis.
Vaz meldt dat “momenteel alles omlaag is” en bitcoin kampt net als de aandelenmarkt met een liquiditeitscrisis. Volgens de econoom wordt ook bitcoin gedumpt in tijden van onzekerheid. De enige activa die niet zo hard zijn gedaald zijn grondstoffen als goud die als een ‘veilige haven’ worden gezien, zegt Vaz.
Vaz is wel verbaasd dat ook de Amerikaanse dollar als een veilige haven wordt gezien. Hij noemt het bizar en zegt dat de dollar “waarschijnlijk de slechts beheerde asset is” om de volgende redenen:

Het bizarre is dat de Amerikaanse dollar wordt gezien als een veilige haven terwijl het waarschijnlijk het slechtst beheerde activum is […] Enorme belastingverlaging voor de bedrijfssector, grote defensie-uitgaven en nu zelfs nog grotere uitgaven voor economische stimulans.

Volgens Vaz biedt dit economisch wanbeleid een kans voor bitcoin. Cryptocurrencies kunnen naar voren komen als een alternatieve valuta dat enige stabiliteit biedt. Het is juist dit soort wanbeleid dat geleidt heeft tot de creatie van bitcoin in de eerste plaats.
Tevens stelt Vaz dat cryptocurrencies eerlijker en billijker zijn dan fiatvaluta. Je hebt namelijk geen banken of regeringen die verliezen kapen en winsten privatiseren. Volgens Vaz is dat een van de redenen waarom cryptocurrencies aantrekkelijk zijn als een alternatieve vorm van geld.
Vaz concludeert dat het succes van bitcoin en altcoins afhangt van bredere adoptie en vergelijkt cryptocurrencies met sigaretten in gevangenissen:

Historisch gezien heeft geld waarde omdat mensen het gebruiken en denken dat het waarde heeft. Sigaretten zijn geld in gevangenissen. Niemand beschouwt het als geld, maar je kunt iemand waarschijnlijk in elkaar laten slaan, vermoorden of wat dan ook in de gevangenis voor sigaretten. Het zijn maar sigaretten, maar in de gevangenis zijn ze waarschijnlijk zo goed als goud.

Waar de koers van bitcoin (BTC) soepel naar de 50 dagen moving average (MA) van de dagelijkse chart toekwam, blijkt deze tot op heden een te grote weerstand te zijn. Zijn de bulls, die op relatief laag volume de prijs wisten op te drijven tot de $7.450, dan echt te zwak om door te zetten? Lees nu wat onze analist Michiel te vertellen heeft in zijn meest recente analyse.
De koers van bitcoin begon aan een move en deze lijkt in de richting van de $6.000 te gaan. Bekijk de vandaag verschenen koersupdate van Michiel voor meer!

Heb je afgelopen vrijdag de live Ask Me Anything (AMA) sessie van David en Michiel gemist? Tijdens de sessie, waarin onze analisten in gingen op Bitcoin, het coronavirus en de economie, konden live vragen worden gesteld!

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie