Kevin Schijven Kevin Schijven
12/07/2021 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2021 12:15

Bitcoin (BTC) wet van El Salvador zorgt voor problemen voor de crypto en voor het land, zegt JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) wet van El Salvador zorgt voor problemen voor de crypto en voor het land, zegt JPMorgan

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Onlangs nam El Salvador een nieuwe wet aan die bitcoin (BTC) als wettelijk betaalmiddel erkent. Deze beslissing kan echter bitcoin onder druk zetten en problemen voor de cryptocurrency alsmede het land creëren. Dat zegt JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, meldt persbureau Bloomberg op 11 juli.

Volgens een team van JPMorgan zit namelijk een groot deel van bitcoin vergrendeld in “illiquide entiteiten.” Meer dan 90% van het circulerend aanbod van bitcoin is al meer dan een jaar niet verplaatst. Volgens JPMorgan zou de illiquide aard van bitcoin een “significante beperking zijn voor het potentieel als betaalmiddel.”

JPMorgen noemt nog drie potentiële struikelblokken op. De eerste is dat recente onderzoeken wijzen op een grote mate van scepsis. Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen dat maar liefst driekwart van El Salvadorianen er sceptisch over is, minder dan 20% de wet goedkeurt en zelfs 65% er eigenlijk niet voor openstaat.

Verder zou volgens JPMorgan de hoge volatiliteit van bitcoin uitdagend kunnen zijn voor een “bimonetair” systeem en zou een aanhoudende onevenwichtigheid in de vraag naar bitcoin/dollar conversies voor fiscale problemen kunnen zorgen.

Bitcoin heeft de afgelopen jaren vooral status gewonnen als een oppotmiddel, maar de crypto heeft juist aanzien verloren als potentieel betaalmiddel. Dat komt mede dankzijn de lage transactiesnelheid van het netwerk: Bitcoin kan maximaal zeven transacties per seconde (TPS) verwerken. William Quiqley, medeoprichter van Tether, noemt het zelfs het slechtste betaalsyssteem ooit:

“Bitcoin is het slechtste betalingssysteem ooit uitgevonden. Het is verschrikkelijk. Bijna elk token is beter dan Bitcoin als betalingssysteem.”

Echter wordt Lightning Network nergens in het artikel benoemd. Deze zogeheten “layer-2 schalingsoplossing” zou veel van de bovenstaande problemen kunnen verhelpen en El Salvador heeft al aangekondigd gebruik ervan te zullen maken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement