Timo Bult Timo Bult
31/10/2021 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2021 11:05

Bitcoin (BTC) white paper viert 13e verjaardag: Van document naar volwassen investeringsklasse

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) white paper viert 13e verjaardag Van document naar volwassen investeringsklasse

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Vandaag is het de 13e verjaardag van het Bitcoin (BTC) white paper. In dit document deelde de mysterieuze Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto zijn idee voor een gedecentraliseerd netwerk om waarde over het internet te verzenden. En 13 jaar later is Bitcoin uitgegroeid tot een activaklasse die nu zelfs op het hoogste niveau in de politiek wordt besproken.

In het document dat de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” heeft, schrijft Nakamoto in 2008 over een “peer-to-peer versie van elektronisch cash” die het mogelijk maakt om waarde “direct tussen partijen te verzenden zonder via een financiële dienstverlener te hoeven gaan.” Transacties worden verwerkt op basis van een proof-of-work (PoW) protocol met behulp van miners (nodes) die complexe berekeningen uitvoeren.

Daarnaast is de voorraad van bitcoins gelimiteerd. Nooit zullen er meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan. Daarmee is bitcoin dus tevens een schaarse activaklasse. Tellen we alles bij elkaar op dan zien we vandaag de dag een robuust netwerk waarop enorme bedragen tussen partijen worden verstuurd. Tevens heeft bitcoin een plek naast goud ingenomen als veilige haven activa waarin investeerders hun kapitaal kunnen beschermen buiten het bereik van overheidsinvloeden.

Het duurde overigens nog even voordat het Bitcoin-netwerk zelf gelanceerd werd. Dat was namelijk op 3 januari 2009. Op het moment van lancering was bitcoin minder dan een cent waard. Maar inmiddels is bitcoin tot een prijs van boven de $60.000 gestegen! En volgens sommigen zit er nog veel meer in. Bitcoin zou namelijk het wereldwijde financiële systeem volledig op de schop kunnen gaan gooien.

Wil jij meer leren over wat Bitcoin en altcoins zijn, de cryptomarkt in zijn algemeen en het investeren hierin? Word Insider en stel Crypto Coaches vragen, ontvang interessante updates en discussieer met onze hechte en open community. Probeer de eerste 30 dagen helemaal gratis uit!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie