Kevin Schijven Kevin Schijven
08/03/2022 18:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2022 18:10

Bitcoin correlatie goud ’t laagst in 7 maanden, aantal HODL’ers naar ATH

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin correlatie goud ’t laagst in 7 maanden, aantal HODL’ers naar ATH

Foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

Bitcoin (BTC) begon ooit als een revolutionair digitaal betaalmiddel, maar in de afgelopen jaren veranderde het verhaal van de cryptocurrency meer naar een revolutionair oppotmiddel.

Bitcoin’s kleinere broertje voltooit halving, dit deed de prijs
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin nog geen echte veilige haven zoals goud

Bitcoin heeft echter moeite om aan deze status vast te houden in onzekere tijden. Op dat soort momenten toont bitcoin namelijk een veel grotere correlatie met risicovolle activa als technologie aandelen dan met grondstoffen en edelmetalen als goud en zilver.

Die laatste twee activa zijn populair om als een ‘veilige haven’ te gebruiken in onzekere tijden, echter zien we dat nog niet met het digitale goud. Een dergelijke trend zagen we in maart van 2020, toen veel landen hun lockdown maatregelen invoerden tegen de spreiding van het coronavirus. Bitcoin daalde toen hard met de aandelenmarkten mee, terwijl goud relatief stabiel bleef.

Nu zien we deze trend weer afspelen. De financiële markten zijn zeer onzeker door de hoge inflatie en het monetaire beleid dat wellicht volgt. Daar komt de oorlog in Oekraïne bovenop, vooral de zware sanctiemaatregelen die daaruit voortvloeien. Grondstof- en energieprijzen stijgen momenteel hard, ook goud en zilver. Aandelenmarkten als de S&P500 en Nasdaq blijven echter, net als bitcoin, dalen.

Advertentie

Correlatie BTC en goud op laagste punt in 7 maanden

Dat leidt ertoe dat de correlatie tussen bitcoin en edelmetalen als goud, zilver en platina nu het laagst ligt sinds augustus 2021, zeven maanden geleden. Dat meldt analysebedrijf IntoTheBlock op 7 maart:

IntoTheBlock voegt eraan toe dat deze edelmetalen zelfs beter hebben gepresteerd in relatie tot hun volatiliteit dan bitcoin en ethereum (ETH) volgens Sharpe en Sortino ratio’s. Toch geeft het analysebedrijf ook een kanttekening. IntoTheBlock meldt namelijk dat de meeste bitcoin houders zich niets aantrekken van de recente koersdalingen. Het aantal wallets die hun bitcoin al meer dan een jaar vasthouden, staat momenteel op een all-time high en blijft alsmaar stijgen.

Het is een trend die we de laatste tijd regelmatig benoemden in onze dagelijkse marktupdates. Het is deze overtuiging onder de ‘HODL’ers’ die de koers vooralsnog weerhoudt veel verder te dalen. Dat gezegd hebbende, zijn het zeer onzekere tijden en zijn de meningen sterk verdeeld of bitcoin op een mogelijke bodem zit of nog veel dieper gaat dalen. In deze tijden lijkt de ether koers vooral bitcoin te volgen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie