Robin Hazekamp Robin Hazekamp
16/01/2024 18:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 16:17

Bitcoin crash verdampt $118 miljard in een week

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin crash verdampt $118 miljard in een week

Foto: Phuangphet geissler/Shutterstock

Bitcoin (BTC) bevindt zich al meerdere dagen onder het niveau van $43.000 en heeft moeite zich daar doorheen te breken. De meest prominente cryptomunt was onlangs nog massaal in het nieuws vanwege de goedkeuring van bitcoin spot ETF’s. Als gevolg hiervan steeg de koers naar een hoogtepunt van $48.500. Dit was echter maar van korte duur. Bitcoin crashte hard vervolgens hard, met een schade van $100 miljard als gevolg.

Crypto ontbijt: Bitcoin op record in 14 landen, Reddit bezit BTC & ETH
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin crash verdampt $118 miljard

De hype rondom bitcoin was enorm; bitcoin zou naar verluidt keihard stijgen als de spot ETF’s werden geaccepteerd. Ondertussen namen de geruchten voor een mogelijk sell the news event enorm toe. Hierbij investeren traders veel geld in een munt in anticipatie van een gebeurtenis, waardoor de koers hard stijgt. 

Als de gebeurtenis dan plaatsvindt stijgt de koers nog even kort, zoals gebeurde bij bitcoin naar $48.500. Als men dan flink in de plus staat, verkopen ze massaal hun crypto om winst te pakken. Een crypto kan dan in korte tijd keihard crashen. Bij bitcoin was dit eveneens het geval, met een crash naar onder de $43.000 als gevolg.

De marktkapitalisatie van bitcoin kreeg een flinke klap door deze gebeurtenis. Terwijl alle bitcoins bij elkaar nog $958 miljard waard waren op 11 januari, is dat nu $840 miljard. Dat is een daling van maar liefst $118 miljard, in een tijdspanne van minder dan een week. Een astronomisch bedrag voor een dergelijke korte tijd, zeker aangezien andere crypto’s niet meegerekend zijn.

Advertentie

$271 miljoen aan crypto verloren door liquidaties

Naast het verdampen van $118 miljard aan marktkapitalisatie, verdween er nog eens $340 miljoen door liquidaties tijdens de crash van 11 januari. Niet veel vergeleken met het verlies aan marktkapitalisatie, maar nog steeds zeer vervelend voor velen. Daarnaast was dit in een nog korter tijdspanne, van slechts 24 uur. $71 miljoen ging verloren aan short contract liquidaties en $271 miljoen ging verloren aan long contract liquidaties.

Op het moment van schrijven gaat één bitcoin over de toonbank voor $42.500. Dat is een daling van 0,7% over het afgelopen uur, maar 0,4% hoger dan een dag geleden. Ten opzichte van zeven dagen geleden staat de grootste munt 8,7% in de min.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie