Ivo Melchers Ivo Melchers
30/06/2023 17:40 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2023 17:40

Bitcoin daalt na kritiek Amerikaanse toezichthouder op ETF aanvragen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is al een tijdje op adem aan het komen nadat het eerder enorm hard de lucht in schoot. Het beweegt inmiddels al meer dan een week vlak boven de 30.000 dollar, maar vandaag steeg de koers tot boven de 31.000 dollar. Terwijl alle ogen waren gericht op een nieuw jaarlijks hoogtepunt, daalde de koers plotseling tot onder het belangrijke niveau van 30.000 dollar. Deze koersdaling heeft te maken met een heersende angst over het lot van een mogelijke spot Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Kritiek op bitcoin ETF aanvragen

De volatiliteit in de bitcoin koers ging van start nadat een artikel van de Wall Street Journal (WSJ) naar buiten bracht dat de SEC heeft gezegd dat de golf aan bitcoin ETF’s ontoereikend zouden zijn. Volgens het artikel zou de SEC van mening zijn dat de ETF aanvragen niet specifiek genoeg zijn geweest over de zogenoemde ‘surveillance-sharing agreement’.

Deze overeenkomst is bedoeld om fraude en manipulatie te ontmoedigen. Hiermee krijgt de beurs waarop de ETF verhandeld wordt het recht om alle informatie omtrent activiteit van investeerders in het fonds op te vragen.

De SEC heeft in het verleden vaak juist het risico tot marktmanipulatie genoemd als reden om de aanvragen af te keuren.

De WSJ verklaarde dat ‘’de SEC de beurzen vertelde dat het de aanvragen terugstuurde omdat ze de spot bitcoin exchange niet noemden waarmee ze naar verwachting een surveillance-sharing agreement zouden hebben of voldoende informatie verstrekten over de details van deze regelingen’’.

”Overdreven” BTC daling

Nadat het nieuwsartikel van WSJ gepubliceerd werd daalde de koers van bitcoin tot een dieptepunt van 29.500 dollar. Veel analisten noemen de prijsactie echter ‘overdreven’, aangezien het nieuws niet zo negatief is als wat veel mensen in eerste instantie denken. Velen namen namelijk aan dat de financiële toezichthouder de explosie aan ETF aanvragen regelrecht tot de prullenbak had verwezen.

Eric Balchunas, senior ETF analist bij Bloomberg, reageerde op het nieuws door te verduidelijken dat de SEC slechts wil dat de aanvragen de crypto exchange specificeert én meer details vrijgeven over de eerdergenoemde overeenkomst die ontworpen is om marktmanipulatie te voorkomen.

Hij beschrijft het dan ook als ‘’begrijpelijk en misschien wel goed nieuws’’. Ook de populaire bitcoin analist Will Clemente liet op Twitter weten dat het nieuws slechts betrekking heeft op een technisch detail wat gemakkelijk aan te passen is.

Op het moment van schrijven lijkt de markt in te zien dat het nieuws niet zo slecht is als het eerste oog doet vermoeden. De bitcoin koers is namelijk weer gestegen tot een huidige koers van 30.650 dollar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie