Ivo Melchers Ivo Melchers
01/03/2024 10:38 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2024 10:36

Bitcoin ETF Grayscale beleeft dramatische dag; BlackRock biedt redding

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF Grayscale beleeft dramatische dag; BlackRock biedt redding

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een opmerkelijke dag achter de rug. Na enkele uitzonderlijk goede dagen bracht Grayscale’s GBTC fonds gisteren een domper op de markt teweeg. Al sinds de lancering op 11 januari stroomt er iedere dag geld uit het fonds, maar gisteren markeerde de op een na hoogste uitstroom. BlackRock behaalde tegelijkertijd juist een recordinstroom, waardoor de ETF’s tezamen alsnog een positieve dag hebben beleefd.

Merkwaardige bitcoin ETF stromen bij Grayscale en BlackRock

Uit data van Farside Investors komt naar voren dat er gisteren voor 598,9 miljoen dollar uit Grayscale’s GBTC is gestroomd. Het markeert de op één na hoogste netto-uitstroom sinds de lancering. Het record staat op 640,5 miljoen dollar, behaald op 22 januari.

Vóór de massa-goedkeuring vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) was GBTC al in leven. Het was een gesloten trustfonds, maar werd op 11 januari geconverteerd tot een spot ETF.

De afgelopen maand was de dagelijkse uitstroom flink afgeremd ten opzichte van de honderden miljoenen dollars dat gedurende de eerste drie weken iedere dag uit het fonds werden gehaald.

De grote kapitaalvlucht van gisteren kan te wijten zijn aan het failliete crypto-leenplatform Genesis, dat twee weken geleden groen licht ontving van de rechtbank om 1,6 miljard dollar aan GBTC-aandelen op de markt te dumpen.

Echter kan het ook zo zijn dat grote spelers simpelweg hun aandelen verkopen om te profiteren van de enorme rally die de bitcoin koers de afgelopen dagen heeft gemaakt.

‘’Twee stappen vooruit, één stap terug,’’ zo schreef Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas op sociale mediaplatform X.

Ondanks de gigantische uitstroom bij GBTC eindigden alle fondsen tezamen met 92,3 miljoen dollar extra kapitaal dan een dag eerder. BlackRock speelde met een recordinstroom van 603,9 miljoen dollar een sleutelrol hierin.

$4,7 miljard bitcoin ETF handelsvolume

De afgelopen dagen hebben de beursfondsen een opmerkelijke verhoging van handelsactiviteit vertoont. Gisteren was opnieuw een dag die uitblonk in termen van beurshandel.

Gisteren werd namelijk het op een na hoogste gecombineerde handelsvolume neergezet, van respectievelijk 4,7 miljard dollar.

‘’Dit zou een record zijn en meer dan het totaal van de eerste dag van 4,6 miljard dollar, maar flink minder dan het overweldigende record van 7,7 miljard dollar van gisteren,’’ zo schreef James Seyffart, collega van Balchunas, op X

BlackRock nam, zoals gewoonlijk, het voortouw met een volume van zo’n 1,9 miljard dollar.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie