Kevin Schijven Kevin Schijven
03/01/2024 12:47 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2024 12:19

Bitcoin ETF niet gegarandeerd: Bloomberg waarschuwt voor afwijzing

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hester 'Crypto Mom' Peirce uit felle kritiek over

Foto: Tada Images/Shutterstock

Momenteel is de spanning te snijden rond de mogelijke goedkeuring van een spot bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF).

Terwijl de markt inmiddels van een goedkeuring uitgaat, bestaat nog altijd de kans dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) toch besluit om de aanvragen af te wijzen. Daar waarschuwen ook de ETF-experts van Bloomberg voor.

Positieve bitcoin ETF streak ten einde, koers blijkt veerkrachtig
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF: 10% kans op afkeuring

De ETF-experts van Bloomberg, Eric Balchunas en collega James Seyffart, schatten de kans op een goedkeuring zeer hoog in.

Ze schatten namelijk de kans op maar liefst 90% in dat de SEC een of meer aanvragen voor een spot bitcoin-ETF zal goedkeuren binnen twee weken, en waarschijnlijk nog voor 10 januari.

Dat is echter niet zonder voorbehoud, waarschuwt Balchunas. De analist wijst op de 10% kans dat de SEC de aanvragen toch afwijst en de goedkeuring uitstelt naar een nieuwe ronde.

“Als we het in de komende twee weken niet zien, is het waarschijnlijk omdat het [SEC] meer tijd nodig heeft,” aldus Balchunas aan CoinTelegraph.

De afwijzing lijkt momenteel niet meer waarschijnlijk. De SEC heeft samen met de vermogensbeheerders, die de aanvragen hebben ingediend, regelmatig om de tafel gezeten.

Dat heeft de afgelopen maanden vaker geleid tot het indienen van aanpassingen op de aanvragen. Dat lijken niet de acties te zijn van een toezichthouder die van plan is om de aanvragen af te wijzen.

Advertentie

“Dit zou de rug pull van het decennium zijn”

Desalniettemin is de kans op een afwijzing aanwezig. “Dit zou de rug pull van het decennium zijn,” zegt Balchunas.

Hij noemt een potentiële afwijzing sadistisch van de toezichthouder, gezien de hoeveelheid werk die er de laatste tijd is ingestoken, ook tijdens de feestdagen.

Mocht het toch gebeuren, dan verwacht Bulchunas dat de vermogensbeheerders rechtszaken zullen aanspannen tegen de SEC.

“Mensen hebben te veel geld en moeite geïnvesteerd om nu op te geven. Dus ja, het zou niet voorbij zijn. Ik denk niet dat er deze keer een afkoelingsperiode zou zijn. Ik denk dat er hel zal zijn,” aldus Bulchanas.

Grayscale, beheerder van het grootste bitcoin fonds ter wereld, wil zijn fonds omzetten in een ETF. Die aanvraag werd in het verleden afgekeurd door de SEC, maar Grayscale had de toezichthouder aangeklaagd en gewonnen.

De rechter dwong vervolgens de SEC om de aanvraag te herzien. Hoewel de SEC niet verplicht is de aanvraag goed te keuren, oordeelde de rechter dat de oorspronkelijke afwijzing van de SEC niet adequaat was onderbouwd.

Er is dus al een precedent voor de vermogensbeheerders dat de SEC aanklagen hieromtrent succes kan hebben.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie