Thom Derks Thom Derks
26/01/2024 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 15:38

Bitcoin ETF stromen schetsen negatief beeld, ondanks hoopvolle signalen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Naderende Bitcoin ETF deadline veroorzaakt strijd tussen finance-reuzen

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

De bitcoin koers klapte na de lancering van de Spot Bitcoin ETFs met 20 procent naar beneden, waardoor we inmiddels met zekerheid kunnen spreken van een sell-the-news evenement. Na negen dagen kunnen we aardig de balans opmaken en lijkt het erop dat de vraag naar bitcoin nog niet om over naar huis te schrijven is onder institutionele beleggers.

Afbeelding

De bovenstaande grafiek die @TXMCTrades op Twitter publiceerde laat een zorgwekkende trend zien voor de Spot Bitcoin ETFs.

We horen op dit moment mensen roepen dat de koers stabiliseert en dat de verkopen van GBTC afnemen, maar dit plaatje lijkt een ander beeld te schetsen. Wat we namelijk ook zien is dat de vraag naar de andere ETFs begint te dalen.

Wat dat betreft kan bitcoin op dit moment wel een marketingcampagne van de grote jongens gebruiken.

Zodoende komt deze bitcoin-webinar van BlackRock op het juiste moment. Wat opvalt aan de promotie van de webinar is dat BlackRock de introductie van de ETFs een “cruciaal moment” noemt voor investeerders.

Het wordt nu cruciaal om de stromen de komende weken in de gaten te houden. Zeker als de bitcoin koers weer wat bullish actie laat zien. Nemen de instromen dan toe? Dan kan dat het effect van de stijgingen versterken.

Blijven die positieve stromen uit? Dan is het nog maar de vraag of er überhaupt voldoende institutionele vraag naar bitcoin is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cruciale periode voor bitcoin

Dat is niet het enige wat momenteel cruciaal is voor bitcoin, want met maart 2024 lijkt er ook een belangrijke maand aan te komen.

Op 11 maart loopt het BTFP-steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank voor commerciële banken af. Dat betekent dat zij een enorme bak met kapitaal moeten terugleveren aan de Amerikaanse centrale bank en andere bronnen moeten vinden om cashgeld te verzamelen.

Zodoende lijkt er een nieuwe bankencrisis in de lucht te hangen.

Kan dat de Amerikaanse centrale bank dwingen om op 20 maart toch de eerste renteverlaging van deze cyclus door te voeren? Niet lang geleden was de kans op een renteverlaging op die dag nog 88 procent volgende de markt.

Inmiddels is dat percentage teruggevallen tot minder dan 50 procent en dat kan de hoge verwachtingen voor bitcoin nog weleens een klap geven in 2024.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie