Ivo Melchers Ivo Melchers
19/03/2024 10:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2024 10:18

Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag ooit, gigantische GBTC uitstroom

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag ooit, gigantische GBTC uitstroom

Foto: hxdbzxy/Shutterstock

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een rode dag achter de rug. Een netto-uitstroom is op zichzelf al erg zeldzaam, maar het was tevens de grootste kapitaaluitstroom sinds de lancering op 11 januari. Bovendien verloor Grayscale’s ETF (GBTC) nog nooit eerder zóveel kapitaal als nu. Ook Fidelity had zijn slechtste dag tot dusver.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin ETF’s onderuit

Uit data van Farside Investors komt naar voren dat de tien bitcoin beursfondsen gisteren gezamenlijk 154,3 miljoen dollar hebben verloren. Het markeert de slechtste gecombineerde prestatie sinds de introductie op Amerikaanse beurzen.

Bovendien is er slechts zeven keer eerder een dagelijkse netto-uitstroom waargenomen, waarvan zes zich voordeden in de eerste twee weken. De laatste negatieve dag was op 1 maart, toen de uitstroom uitkwam op 139,6 miljoen dollar.

Voor BlackRock was het opmerkelijk genoeg niet eens een slechte handelsdag. Het ‘IBIT’ fonds verwelkomde gisteren 451,5 miljoen dollar. Ter context: BlackRock’s gemiddelde dagelijkse instroom sinds 1 maart kwam uit op zo’n 380 miljoen dollar.

BlackRock’s bovengemiddelde prestatie werd echter in het niet gebracht door de gigantische uitstroom bij Grayscale’s GBTC. Het fonds wordt al sinds de allereerste handelsdag iedere dag geteisterd met uitstromen, maar gisteren spande wat dat betreft de kroon. In totaal stroomde er 642,5 miljoen dollar uit het fonds, de grootste netto-uitstroom sinds 11 januari.

Ook Fidelity had een negatief record te pakken met een netto-instroom van 5,9 miljoen dollar.

Vorige week beleefden bitcoin ETF’s nog hun beste week tot dusver, met een totale instroom van meer dan 2,5 miljard dollar. Op woensdag werd een verpletterend recordinstroom van meer dan 1 miljard dollar neergezet.

BTC koers krijgt tikken

Al sinds vorige week donderdag, toen bitcoin zijn all-time high van bijna 74.000 dollar bereikte, verkeert de koers in een neerwaartse trend. Woensdag bereikte bitcoin een dieptepunt van zo’n 65.000 dollar, maar de slechte ETF-cijfers hebben de koers nu verder omlaag gedrukt tot zo’n 63.000 dollar.

Desalniettemin moet niet vergeten worden wat voor indrukwekkende opmars de BTC koers heeft doorgemaakt de afgelopen weken. In minder dan drie weken tijd is de koers met zo’n 45 procent de lucht in geschoten, en dus valt een correctie meer dan op zijn plaats.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie